Honda Africa Twin Forum banner

2024 krzywy przedni błotnik

522 views 24 replies 10 participants last post by  DrGonzo  
#1 · (Edited)
Wydaje mi się, że słyszałem ludzi narzekających, że fabryczny przedni błotnik nie pasuje do opony. Teraz, gdy prawie skończyłem dodawać 'farkles' do mojego ATAS, skupiłem się na drobnych problemach. Czy ktoś wymyślił sposób na naprawienie tej różnicy między błotnikiem a kołem?

#8 ·
Szczerze mówiąc, nie przejmowałbym się tym 1-2 mm niedopasowaniem błotnika :)

... Mówiąc o niedopasowaniu, ostatnio odwiedziłem kilka NOWYCH salonów samochodowych ... byłem w totalnym szoku, widząc, jak okropnie są składane nowe samochody :oops::rolleyes: ... to by mi bardzo przeszkadzało, a mówimy o cenach od 80 000 do 150 000 dolarów

Image

Image

Image

Image

Image

#10 ·
Tak, nie śpię z tego powodu, ale jeśli to proste rozwiązanie, to chciałbym mieć to prosto. Ale te panele samochodowe! Jaki model?
Tak, też lubię rzeczy "proste, równe, symetryczne itp." (y) próbowałeś z podkładkami lub klinami?

Wczoraj byłem w Audi, nie zrobiłem zdjęć, ale w białym samochodzie nierówne szczeliny wyglądają okropnie, a to w samochodach za 80 000 - 100 000 dolarów. Sprzedawca powiedział, że Audi jest produkowane w Meksyku.

#16 ·
Mój był w porządku, gdy był nowy, ale podczas niedawnej jazdy BRD utknąłem w głębokim, kleistym błocie, które zebrało się pod przednim błotnikiem i zablokowało przednie koło, więc musiałem zdjąć przedni błotnik, aby wyjechać, a następnie zamontować go później. Teraz mój błotnik jest lekko przesunięty na środek, więc jestem pewien, że jest w tym niewielki luz w regulacji, ale jeszcze nie zdążyłem tego naprawić.

#17 ·
Czasami zastanawiałem się, czy to niewspółosiowość może być spowodowana bardzo niewielką niewspółosiowością nóg widelca. Główną wadą jest tarcie widelca, ale być może może to spowodować, że błotnik będzie lekko przekrzywiony. Niewielkie zniekształcenie osiowe lub przesunięcie boczne może spowodować, że koło będzie lekko skierowane poza środek.

Przepraszam, jeśli jest to dla Pana/Pani dobrze znane i jest to Pana/Pani procedura (ponieważ jest to podręcznikowe dla prawie każdego roweru), ale podczas montażu przedniego koła należy wykonać kilka kluczowych kroków - podkreśliłem te, które moim zdaniem ludzie mogą pominąć. Z instrukcji serwisowej Hondy.

Tak czy inaczej - może warto to sprawdzić? To tylko moje przypuszczenie.

Image

#18 · (Edited)
Czasami zastanawiałem się, czy to niewspółosiowość może być spowodowana bardzo niewielką niewspółosiowością nóg widelca. Główną wadą tego jest tarcie widelca, ale być może może to spowodować, że błotnik będzie lekko przekrzywiony. Niewielkie zniekształcenie osiowe lub przesunięcie boczne może spowodować, że koło będzie skierowane lekko poza środek.

Przepraszam, jeśli jest to dla Państwa dobrze znane i jest to procedura, którą Państwo stosują (ponieważ jest to zgodne z podręcznikiem dla praktycznie każdego roweru), ale istnieją pewne kluczowe kroki, które należy wykonać podczas montażu przedniego koła, aby uzyskać wyrównanie widelca i zminimalizować tarcie. Podkreśliłem te, które mogłem sobie wyobrazić, że ludzie pomijają. Z instrukcji serwisowej Hondy.

Tak czy inaczej - może warto sprawdzić? Tylko zgadywanie z mojej strony.

View attachment 97131
Dzięki. Wierzę, że postępowałem zgodnie z tą procedurą, ale poluzuję wszystko i upewnię się, że wykonam kroki i dam znać, czy poprawi to kąt błotnika.

#21 ·
Wszystkie kroki przed zamontowaniem zacisków hamulcowych wykonuje się z przednim kołem uniesionym nad ziemią. Śruby zaciskowe po prawej stronie są ostatecznie dokręcane na ziemi. Instrukcja fabryczna nie wyjaśnia tego jasno, ale instrukcja Haynes tak (załączony obrazek - krok 13). Upewnij się, że wszystkie podkładki są na miejscu, oczywiście.

Attachments