Honda Africa Twin Forum banner

wymiana filtra powietrza 1100 standard

4.2K views 4 replies 3 participants last post by  Richard  
#1 ·
Mam standard 2020 z przebiegiem 6500 mil. Wybieram się w podróż po drogach o długości 7000 mil. Czy powinienem wymienić filtry powietrza, po prostu je wyjąć i przedmuchać? Jeśli wymienię, jakie są zalecenia? Będzie to podróż po samej nawierzchni. Dzięki

#2 ·
Hej Jimmy,
Mam ATAS ES 2020 i zdecydowałem się wymienić filtry powietrza przy 11 000 km.
Jedyny powód - miałem filtry powietrza w swojej szopie na narzędzia od czasu, gdy kupiłem Afrykę Twin.
Więc pomyślałem, zobaczmy, jak to trudne...

Nie jestem pewien co do standardowego AT, ale w moim Adventure Sports wymiana była trochę trudna.
Ok, dodane, zdecydowałem się usunąć jak najwięcej kosmetyków, aby uniknąć zarysowań.
Usunięcie osłon airboxa (wyjęcie ich całkowicie), aby móc wszystko wyczyścić (w airboksie było trochę oleju z odpowietrznika), również było trudne.
Musiałem poluzować zbiornik i przesunąć go jak najdalej do tyłu, żeby wyjąć osłonę airboxa.

Podsumowując - jeśli chcesz być tak pedantyczny jak ja i wszystko wyczyścić, to jest to trudne zadanie. (Chyba że sam utrudniłem sobie życie?)

W porównaniu do mojego starego NC750X to była straszna robota.

O, i czy stare filtry powietrza były brudne? Ani trochę. Właściwie to tylko zmarnowałem czas...
Ale teraz wiem, co to za robota i uwierz mi, nie zamierzam robić tego zadania w najbliższym czasie.

#3 ·
Och człowieku, dziękuję. Tego właśnie chcę uniknąć, tworzenia ogromnej ilości pracy dla czegoś, co nie musi być zrobione. Myślę, że gdybym miał tyle kłopotów, po prostu bym je wymienił. Miałem nadzieję na film na YouTube dla nowszego 1100 dotyczący zmiany filtrów powietrza, ale żaden nie został opublikowany. Właściwie ta odrobina informacji, którą podałeś, była świetna!

#4 ·
Wymiana filtra powietrza jest dość prosta - zdejmujesz boczne panele nadwozia - zbiornika nie trzeba dotykać.
Jeśli Twoje 6500 mil było na zakurzonych szutrowych drogach, wymień filtry. W przeciwnym razie po prostu jedź.
Kiedy je wymieniasz, kup oryginalne filtry Honda OEM. Pasują, działają.

#5 ·
@JimmyC Jedynym filmem, jaki znalazłem na YouTube, był gość z RPA (również z ATAS 2020), który krótko pokazywał, jak zdjąć i założyć ponownie boczne panele nadwozia.

Być może w wersji standardowej nie będziesz musiał przesuwać zbiornika (jak mówi black99S), ale w moim Adventure Sports nie mogłem wyjąć pokrywy airboxa (aby wyczyścić wnętrze airboxa).

Być może możesz wysunąć filtry powietrza i wsunąć nowe bez przesuwania zbiornika.

Dostanie się do śrub, aby poluzować zbiornik, było również 13 1 TCH (jeśli rozumiesz, co mam na myśli).

Miałem też trochę problemów z wpięciem paneli bocznych z powrotem na miejsce i upewnieniem się, że pasują ciasno.

Jak powiedziałem, może po prostu skomplikowałem / utrudniłem sobie sprawę. Ale szczerze mówiąc, nie sądziłem, że to łatwe zadanie.
Jeśli jesteś taki jak ja, który nie jeździ po drogach gruntowych, na pewno zostawię filtry co najmniej do 20 000 km.