Honda Africa Twin Forum banner

Wygodne siedzenie - Touratech lub inne opcje?

16K views 11 replies 9 participants last post by  Iktank  
#1 ·
Używałem siedzenia OEM w moim AT CRF1000L (2017) już od jakiegoś czasu i dużo jeździłem w zeszłym sezonie i....jak większość z was z siedzeniem OEM, zaczynam czuć drętwienie po całym dniu jazdy! Mogę przejechać około 60 mil metrycznych dziennie, ale to wszystko... Mieszkam w Szwecji, więc nie ma tu wielu opcji ani wyboru dobrych producentów siedzeń. Te, które mogłem dostać, to albo Touratech, albo Motea... Moje skromne pytanie brzmi więc:
  • Czy Touratech DriRide jest wart swojej ceny?!!
  • Czy istnieje lepsza opcja niż Touratech lub siedzenie OEM?
Jakie jest Twoje doświadczenie?!

#4 ·
Muszę być dziwny, bo lubię siodło OEM, przynajmniej na 2-3 godziny jazdy, którą teraz wykonuję. Może latem, kiedy dodam kilka godzin do jazdy, zobaczę potrzebę.
Całkowicie możliwe. Siedzenie OEM wygląda na niewygodne, ale niektóre inne modele motocykli Honda OEM wyglądają na wygodne, ale nie do zniesienia (dla mnie) po 60 minutach. AT OEM wydaje się pasować do mnie znacznie lepiej.

Oczywiście to nic nie znaczy, ponieważ wszyscy jeźdźcy wiedzą, że wszystko zależy od twojego tyłka.

#5 ·
Top Sellerie jest w Europie. Czytałem wiele recenzji, w których ludzie mówią, że wykonują wysokiej jakości pracę dla siodeł. Ale są drogie i to trochę trwa...
Miałem siodło Sargenta na kilku innych motocyklach i były one zauważalnie lepsze niż standardowe siodła.

Seat Concepts ma pokrowce na siedzenia, które prawdopodobnie można rozsądnie wysłać.

Może ponowne spienienie siedzenia lokalnie - tapicerka, warsztat siodeł itp.? Mogą to zrobić za stawkę godzinową - zachowaj oryginalny pokrowiec na siedzenie i zmień piankę.

Wszystkie to dość duże inwestycje finansowe. Nie zaprzeczam, że niektóre osoby odczuwają ból pośladków podczas jazdy, ale myślę, że częściowo jest to również czas spędzony na siedzeniu. Miałem sporo dni po 800-1200 kilometrów na oryginalnym siodle i przeżyłem (na AT i kilku innych motocyklach). Przerwy, postoje i poruszanie się na siodle i było to możliwe - nie 'wygodne', ale możliwe. Myślę, że większość dni turystycznych poniżej 400-500 kilometrów jest całkiem wykonalna na standardowym siedzeniu.

• Like
Reactions: daniel.oliveira
#7 ·
Top Sellerie jest w Europie. Czytałem wiele recenzji, w których ludzie mówią, że wykonują wysokiej jakości pracę dla siodeł. Ale są drogie i to trochę trwa...

Miałem siodło Sargenta na kilku innych motocyklach i były one zauważalnie lepsze niż standardowe siedzenia.

Seat Concepts ma pokrowce na siedzenia, które prawdopodobnie można by rozsądnie wysłać.

Może ponowne spienienie siedzenia lokalnie - tapicerka, sklep z siedzeniami itp.? Mogliby to zrobić za stawkę godzinową - zachować pokrowiec na siedzenie OEM i zmienić piankę.

Wszystkie te rzeczy to dość duże inwestycje finansowe. Nie chcę zaprzeczać, że niektórzy ludzie odczuwają ból pośladków podczas jazdy, ale myślę, że częściowo jest to również czas spędzony na siedzeniu. Miałem sporo dni po 800-1200 kilometrów na siodle OEM i przeżyłem (na AT i kilku innych motocyklach). Przerwy, postoje i poruszanie się na siodle i było to możliwe - nie "wygodne", ale możliwe. Myślę, że większość dni turystycznych poniżej 400-500 kilometrów jest do zrobienia na standardowym siedzeniu.
Tak, jest to "do zrobienia", ale kiedy jestem w trasie przez kilka dni i spędzam 6-8 godzin dziennie, nie jest fajnie skupiać się na pozycji lub poruszaniu się, tylko po to, by "zarządzać" bólem. Chciałbym zapamiętać podróż, a nie ból ;)
Siodła Sargenta wydają się mieć sprzedawcę w pobliżu, ale jest on w Wielkiej Brytanii. Wysyłka i cło byłyby zbyt duże dla Szwecji.
Pomysł ponownego spieniania jest dobry! Sprawdzę tę możliwość!

#8 ·
Kupiłem przednią i tylną kanapę Sargenta w zeszłym roku do mojego motocykla z 2016 roku. Miałem kilka na poprzednich motocyklach i bardzo mi się podobały. Drogie, ale warte swojej ceny na długie dni w siodle. Żona powiedziała, że jest naprawdę wygodna dla niej z tyłu. Kilka tygodni temu kupiłem ATAS z 2020 roku i zdecydowałem się ponownie na Sargenta, chociaż budują tylko na twoim oryginalnym siedzisku dla modeli 2020+. Nie jestem tym zachwycony ze względu na odsprzedaż, ale i tak się zdecydowałem. Jeśli będzie tak dobra jak World Sport Performance w modelu z 2016 roku, będę zadowolony.

#9 ·
Używam zestawu "DIY" Seat Concepts Comfort Seat. Przesłali nową piankę i pokrowiec z instrukcjami. Proces był prosty, a cena rozsądna, choć nie tania. Jeśli Twoje opcje niestandardowych siedzeń są ograniczone w Szwecji, możesz zapytać kilku amerykańskich producentów, czy wysyłają do Ciebie. Oczywiście wysyłka do mnie w Kanadzie bardzo różni się od wysyłki do Ciebie w Szwecji.

siedzenie Seat Concepts jest dla mnie zdecydowanie wygodniejsze niż OEM, które zwykle sprawiało, że wierciłem się po około 45 minutach do godziny. Teraz jest mi znacznie wygodniej. Jednak na kolejne dni 8+ godzin nadal nosiłbym wyściełane szorty. Podnóżki autostradowe mogą również wchodzić w grę, dzięki czemu zmiana ciężaru i oparcie tyłka w innym miejscu jest znacznie łatwiejsza.

#10 ·
Mam siodło Corbin. Jeździłem na nim po 14 godzin dziennie bez problemu. Jest dobre dla dwóch osób. Jeździłem na nim również dużo po ziemi. Uwielbiam je. Próbowałem kilku innych siedzeń i były lepsze niż fabryczne, ale dodały tylko godzinę lub dwie dodatkowego komfortu. Kontrowersyjny wygląd Corina jest źle odbierany, ale siedzenie jest niesamowite. Mam je od około 10 tysięcy mil. Miałem je w poprzednim Vstromie przez prawie 60 tysięcy mil i dobrze się sprawują przy bardzo małej konserwacji. Siedzenie jest w pełni niestandardowe z prawdziwej skóry i opcji winylowych oraz prawie nieograniczonymi opcjami kolorów i szwów. Gorąco polecam zadzwonić do nich, aby zamówić i uzyskać najlepszą obsługę. Ich ceny są uczciwe, a nawet w tych czasach szalenie długich czasów dostawy udało im się nadążyć i dostarczać nowe siedzenia szybciej niż obiecano. Otrzymałem swoje w mniej niż 30 dni od złożenia zamówienia, w czasie, gdy inni szacowali 8 tygodni i nadal nie dostarczali na czas.

#11 ·
Miałem stylowe i znakomicie zbudowane siedzenie na moim rowerze. Jest mniej znane niż niektóre, ale prawdopodobnie najwygodniejsze i najlepiej wyglądające siedzenie, jakie można kupić. Zostało wykonane dla mnie przez firmę Bagster i jest czarne ze srebrnym obszyciem i logo Africa Twin. Szkoda, że ​​nie pasuje do mojego nowego 1100 - załamany.