Honda Africa Twin Forum banner

Kod usterki DTC 35

6.5K views 9 replies 7 participants last post by  Kimon Vlasidis  
#1 ·
Cześć, wczoraj jechałem do domu, kiedy nagle zapaliła się kontrolka silnika/PGM-FI i pozostała włączona. Zaparkowałem gdzieś i sprawdziłem, czy nadal świeci, wyłączyłem motocykl i włączyłem go ponownie. Za każdym razem wracała. Byłem 5 minut od domu, więc jechałem tam powoli.
W domu użyłem przewodu jako SCS, aby sprawdzić kod DTC. Na ekranie DTC pojawił się tylko kod 35, miganie kontrolki silnika pasowało (3 długie, 5 krótkich mignięć).
Znalazłem trochę informacji o tym, co oznacza kod, ale jednocześnie nie mam pojęcia, co to naprawdę jest. (Zdjęcie)
Jazda do domu po zapaleniu się kontrolki silnika była w porządku, żadnych dziwnych odczuć ani dźwięków. Z tyłu było słychać rodzaj grzechotania, ale ponieważ jechałem po kilku torach terenowych i zauważyłem, że mój łańcuch był trochę suchy i luźny, przypisałem ten dźwięk raczej temu, a nie czemuś innemu. Było blisko 500-600 km od poprzedniej konserwacji łańcucha, więc nie tak daleko. Nie zauważyłem tego wcześniej, ale do tego momentu jechałem autostradą, więc na początek niewiele słyszałem.
Wyjaśniając, kontrolka silnika świeci ciągle, nie miga. I nie zgasła ani razu. Nawet teraz nadal się świeci.
Czy ktoś miał te problemy i może wie, co to jest?
W każdym razie dziękuję.

Attachments

#2 ·
To jest zawór wydechowy.
Może być zablokowany lub lepki, zdejmij pokrywę i obróć zawór ręcznie i sprawdź, czy się porusza, włącz zapłon i sprawdź, czy się porusza, uruchom motocykl i zmień obroty i sprawdź, czy się porusza.
Jeśli tak, to prawdopodobnie tylko na chwilę się zablokował, ale nadal warto nasmarować wałek zaworu sprayem grafitowym lub podobnym.

Jeśli jest zablokowany, spróbuj go uwolnić olejem penetrującym, po uwolnieniu nasmaruj sprayem grafitowym.

#3 ·
To jest zawór wydechowy.
Może być zablokowany lub lepki, zdejmij pokrywę i obróć zawór ręcznie i sprawdź, czy się porusza, włącz zapłon i sprawdź, czy się porusza, uruchom motocykl i zmieniaj obroty i sprawdź, czy się porusza.
Jeśli tak, to prawdopodobnie tylko na chwilę się zaciął, ale nadal warto nasmarować wałek zaworu sprayem grafitowym lub podobnym.

Jeśli jest zablokowany, spróbuj go uwolnić olejem penetrującym, po uwolnieniu nasmaruj sprayem grafitowym.
Dziękuję Hood.
Odkręciłem jedną śrubę mocującą pokrywę, druga jest mocno zardzewiała i wymaga nieco więcej uwagi.
Spróbuję to zrobić w ten weekend.
Bardzo dziękuję!

#4 ·
Podobny problem u mnie, dziś rano zapaliła się kontrolka silnika. Sprawdziłem kod DTC i wynosi on 35.

Wczoraj byłem na przejażdżce 700 km i pod koniec jazdy zauważyłem, że wydech trochę bardziej pop pop bang bang.

Osłona serwa jest mocno pokryta brudem i syfem po jeździe w deszczu przez kilka godzin. Śruba jest trochę zardzewiała, więc nałożyłem trochę preparatu do usuwania rdzy Hammerite i jutro zabiorę się za jej otwarcie i zobaczenie, co znajdę.

Attachments

#5 ·
Podobny problem u mnie, dziś rano zapaliła się kontrolka silnika. Sprawdziłem kod DTC i wynosi 35.

Wczoraj byłem na przejażdżce 700 km i zauważyłem, że wydech pod koniec jazdy był trochę bardziej pop pop bang bang.

Osłona serwa jest mocno pokryta brudem i syfem po jeździe w deszczu przez kilka godzin. Śruba jest trochę zardzewiała, więc nałożyłem trochę preparatu do usuwania rdzy Hammerite i jutro zabiorę się za jej otwarcie i zobaczenie, co znajdę.
To samo co ja. Postępuj zgodnie z tym, co mówi Hood. Zrobiłem to dzisiaj, a następnie usunąłem kod błędu. Na dobrą przejażdżkę i nic. Żadnych dziwnych dźwięków ani kodów błędów. Wyjąłem obie śruby, ale były zbyt zardzewiałe i zaokrąglone. Kupiłem nowe i wszystko było w porządku. Śruby mają rozmiar M5 i długość 8-8,5 cm.

#7 ·
Dostałem się do tego wieki. Śruby były zaokrąglone i zardzewiałe. Skończyło się na użyciu dremela do odcięcia łbów, wywierceniu trzpienia śruby, a następnie ponownym nagwintowaniu nakrętek.
Wszystko dobrze wyczyściłem i nasmarowałem, wyczyściłem kody błędów i wszystko dobrze. Minęło 48 godzin i działa bez zarzutu.

#8 ·
Pierwszą rzeczą, którą robię, gdy dostaję nowy rower, jest wymiana śrub na zaciskach wydechowych, osłonach itp. na śruby ze stali nierdzewnej. Stal sprawdza się w ciepłym, suchym klimacie, ale tutaj, w Szkocji, drogi zimą są zasolone, a mieszkając tuż nad morzem, powietrze również takie jest.

#10 ·
Widząc tego rodzaju problem ostatnio bardzo często, poszedłem wyczyścić i nasmarować również zawór wydechowy, zanim stanie się to również dla mnie problemem.

Podczas gdy to robiłem, przypomniałem sobie słowa jednego z mechaników w warsztacie dilera...
Ten motocykl jest tak bardzo stłumiony. Działałby o wiele lepiej, gdyby tak nie było...
Również koła zębate w silniku odpowiedzialne za działanie zaworu wydechowego są wykonane z tworzywa sztucznego, więc wkrótce ulegną awarii...
Odłączyłem więc kable od zaworu wydechowego i trzymałem zawór na stałe w pozycji całkowicie otwartej.
Zamknąłem wszystko i pojechałem na jazdę próbną...
Co za zmiana!! Motocykl działał o wiele lepiej. To tak, jakbym dostał 5% więcej momentu obrotowego! Brzmi też lepiej.
Szkoda, że zrobiłem to wcześniej...