Honda Africa Twin Forum banner

Wskaźnik paliwa nie jest liniowy

5K views 21 replies 11 participants last post by  r.b.o.toole  
#1 ·
Mam instrukcję obsługi AT z 2021 roku od kilku tygodni i właśnie zdałem sobie sprawę, dlaczego wskaźnik paliwa na 3 kreskach wciąż pokazywał zasięg 80 mil. I poziom paliwa wydawał się szybko spadać.

Ostatnia kreska na wskaźniku odpowiada 3,6 litra paliwa. To daje (18,8-3,6) / 8 na kreskę dla pozostałych 8 kresek, co daje 1,9 litra na każdą z kresek nierezerwowych.

Pierwsze 8 kresek zużywa się szybciej. Ostatnia (rezerwa) jest prawie równoważna dwóm kreskom. Co również wyjaśnia, dlaczego podzielili to na 9, a nie na 10.

Uważam, że logika projektowania Hondy jest nieco dziwna!

#2 ·
Wskaźnik jest dziwny, u mnie przez chwilę wskazuje pełny, potem szybko spada do dwóch kresek, a po chwili do 1, a kiedy zaczyna migać na czerwono i zapala się symbol pompy paliwa na dolnej desce rozdzielczej, zostaje około 3,6 l, więc zacznij szukać pompy, jeśli jesteś na odludziu.
Uważam jednak, że zasięg jest bardzo dokładny.

#3 ·
Szczerze mówiąc, nigdy nie posiadałem pojazdu (klatki lub motocykla), w którym wskaźnik paliwa był liniowy.

Niektóre były gorsze od innych. Niektóre wskaźniki zawieszały się na "F" na zawsze, podczas gdy inne pozostawały na "F" przez około 10 km i szybko spadały do "E" i pozostawały tam przez 250 km.

Nie ma żadnego usprawiedliwienia. Po prostu lenistwo projektowe.

#4 ·
To ta sama stara historia o 'niedokładnym wskaźniku paliwa'. Wskaźnik paliwa w Africa Twin nie różni się od wskaźników paliwa w innych pojazdach. Wskaźnik opada w tym samym tempie, w jakim pływak mierzący poziom paliwa opada wewnątrz zbiornika paliwa, a tempo opadania pływaka od pełnego przez połowę do pustego zależy od kształtu zbiornika paliwa, opadając szybciej w węższych punktach i wolniej w szerszych punktach.

Pomijając dokładność, paski wskaźnika paliwa Hondy, podobnie jak w zdecydowanej większości, są podzielone na 9 segmentów, aby wskazać osiem ósmych i rezerwę, tak samo jak stare wskaźniki igłowe, które miały osiem segmentów plus rezerwę.

#5 ·
Technologia istnieje już od dawna (np. od ponad 15 lat), aby lepiej kontrolować poziom płynów toksycznych i niebezpiecznych. Dodając do tego informację o tempie wtrysku wtryskiwaczy, producenci mają możliwość dokładniejszego śledzenia opróżniania zbiornika paliwa. Po prostu tego nie chcą lub nie są w stanie uzasadnić dodatkowych kosztów, ponieważ nie otrzymają wartości zwrotnej od potencjalnego nabywcy.

#6 ·
Używam tylko jednego z liczników przebiegu dziennego do śledzenia poziomu paliwa/zasięgu, wskaźnik jest wyjątkowo bezużyteczny. Zwłaszcza, że ostatni pasek odpowiada za około 100 km zasięgu, co stanowi prawie 1/3 mojego zwykłego zasięgu zbiornika.

#9 ·
Używam po prostu jednego z liczników przebiegu do śledzenia poziomu paliwa/zasięgu, wskaźnik jest wyjątkowo bezużyteczny. Zwłaszcza że ostatni pasek odpowiada za około 100 km zasięgu, co stanowi prawie 1/3 mojego zwykłego zasięgu zbiornika.
Zgadzam się z tobą, że dokładność wskaźnika paliwa w każdym motocyklu jest do bani, wskaźniki paliwa w motocyklach to coś, czego nigdy nie miałem w moich wcześniejszych motocyklach, nie mam w żadnym motocyklu terenowym i nie zaczynajcie ze mną o wskaźniku KTM 890, który zaczyna się poruszać dopiero po połowie baku. W ogóle nie widzę w tym problemu

#13 ·
Nie ma sensu, dlaczego przy wszystkich procesorach już w motocyklu nie mogą po prostu obliczyć funkcji uwzględniającej kształt zbiornika i użyć tego samego starego systemu pływakowego, aby uzyskać dokładne oszacowanie paliwa w zbiorniku.

Ponadto, dlaczego nie informować o dokładnych odczytach prędkości i temperatury, skoro czujniki i wyświetlacze już tam są, więc to nie kwestia kosztów. To po prostu nie ma sensu!

A niech mnie ręka boska broni zaczynać od hamulca silnikowego i innych bezsensownych szczegółów na desce rozdzielczej...

A potem... wszystkie inne raczej nieprzeniknione rzeczy zgłaszane i doświadczane na tym naprawdę wspaniałym, wyrafinowanym i skomplikowanym zwierzęciu, którym mamy szczęście i najczęściej bardzo chętnie jeździmy.
To nie miałoby znaczenia, to stosunek objętości do czasu, to ekstremalny przykład, ale pomyśl o czasie, jaki zajmuje motocyklowi spalenie galona paliwa w porównaniu z łyżką stołową. Więc kiedy dotrzesz do (ogólnie) dna i mniejszej części zbiornika, pójdzie szybciej.

Zgadzam się z informacjami na wyświetlaczu, zamieściłem w moim wątku ulepszeń informację o tym, że możemy tworzyć (w rozsądnych granicach) własny, niestandardowy projekt deski rozdzielczej, aby mieć najbardziej odpowiednie informacje o tym, gdzie jeździsz.

#15 ·
Podejrzewam, że paliwo pozostałe w zbiorniku, gdy zapala się kontrolka, musi zabrać Cię na odległość X (być może wspomniane 40 mil), ponieważ prawie każdy samochód i każdy motocykl był w stanie przejechać ~40 mil ze świecącą się kontrolką. Zazwyczaj tankuję swój motocykl, gdy kontrolka się świeci i niezmiennie jest to około 3,9 galona, co wskazuje, że wciąż miałem tam około galona.

#16 ·
Miałem instrukcję obsługi AT 2021 przez kilka tygodni i właśnie zdałem sobie sprawę, dlaczego wskaźnik paliwa na 3 kreskach wciąż pokazywał zasięg 80 mil. A poziom paliwa wydawał się szybko spadać.

Ostatnia kreska na wskaźniku odpowiada 3,6 litra paliwa. To daje (18,8-3,6) / 8 na kreskę dla pozostałych 8 kresek, co daje 1,9 litra dla każdej z kresek nierezerwowych.

Pierwsze 8 kresek zużywa się szybciej. Ostatnia (rezerwa) jest prawie równoważna dwóm kreskom. Co również wyjaśnia, dlaczego podzielili to na 9, a nie na 10.

Uważam, że logika projektowania Hondy jest nieco dziwna!
Pomyliłem się. To nie ostatnia kreska jest rezerwą 3,6 litra, rezerwa włącza się, gdy ostatnia kreska miga na niebiesko. Zatem rzeczywiste obliczenie to:

18,8 litra pełne.
15,2 zanim zacznie migać na niebiesko (18,8-3,6).
1,68 dla każdej z 9 kresek (15,2/9).
5,28 pozostało, gdy jest na ostatniej kresce (3,6+1,68)
Co oznacza, że ostatnia kreska faktycznie reprezentuje 28% całego zbiornika!
Dlatego kiedy uzupełniam paliwo na ostatniej kresce, nie pobiera ono tyle paliwa, ile się spodziewałem.
Szalone wzornictwo Hondy.

#18 ·
Pomyliłem się. To nie ostatni pasek jest rezerwą 3,6 litra, tylko przechodzi w rezerwę, gdy ostatni pasek miga na niebiesko. Zatem rzeczywiste obliczenie to:

18,8 litra pełne.
15,2 zanim zacznie migać na niebiesko (18,8-3,6).
1,68 dla każdego z 9 pasków (15,2/9).
5,28 pozostało, gdy jest na ostatnim pasku (3,6+1,68)
Co oznacza, że ostatni pasek faktycznie reprezentuje 28% całego zbiornika!
Dlatego, gdy tankuję, gdy jest na ostatnim pasku, nie pobiera tyle paliwa, ile się spodziewałem.
Szalony projekt Hondy.
Przejechałem 125 mil, w warunkach drogowych, w tym pustych drogach wiejskich, ruchliwym ruchu miejskim, szybkich autostradach i ekstremalnym filtrowaniu przez wolny i stojący ruch na autostradzie. Wyniki są następujące:

10 litrów zużytych na 125 mil.
Rzeczywiste zużycie 56,8 mpg (galonów brytyjskich), co jest dokładnie tym, co zgłosił komputer pokładowy.
Lub 12,5 mil na litr.
Moje obliczenia zasięgu = 235 mil.
Obliczenia komputera pokładowego = 235 mil.

Wskaźnik paliwa podążał za dziwnym wzorem. Przez pierwszą połowę jazdy (Kenilworth do Oxford) spadł tylko o jeden pasek - to była część pustej drogi wiejskiej. W drodze powrotnej spadał równomiernie do czterech pasków (szybko na autostradzie), a następnie, gdy zmagałem się z korkami, szybko spadł do dwóch pasków. Było dwa, kiedy zatankowałem.

Imponująco dokładna prognoza zasięgu z irracjonalnym wskaźnikiem paliwa.

#21 ·
Nie, myliłem się. Spróbowałem ponownie i stwierdziłem, że na stopce bocznej mogę napełnić do samej góry płyty, poczekać chwilę, aż poziom trochę opadnie, dodać trochę więcej, powtórzyć, aż przestanie się mieścić. Następnie trzymanie motocykla w pionie nie robi żadnej różnicy w poziomie. W ten sposób udało mi się zwiększyć zasięg o dodatkowe 15 mil (250). Ciekawie byłoby zobaczyć schemat zbiornika. Mój stary Airhead GS nie ma żadnego skomplikowanego mechanizmu, po prostu napełniam go po brzegi (36 litrów).