Honda Africa Twin Forum banner

Wskazówki dotyczące centrowania koła.

965 views 4 replies 4 participants last post by  alex2900512  
#1 ·
Cześć wszystkim, przygotowuję swój motocykl na wycieczkę do Norwegii tego lata i powoli przeglądam moją listę kontrolną. W zeszły weekend czyściłem koło i zauważyłem, że koło jest lekko niewyważone, może o 3 mm po prawej stronie. Nigdy wcześniej nie miałem kół szprychowych, więc chciałem sprawdzić, czy powinienem dokręcić lewą stronę, aby doprowadzić je do środka, czy też poluzować prawą stronę? Skąd mam wiedzieć, w którym kierunku iść? Na pierwszy rzut oka może będę musiał wyregulować 4 lub 5 szprych.

#2 ·
Ach, „magia” centrowania koła. Obejrzałbym kilka filmów na YouTube na ten temat (jest kilka świetnych) i spróbowałbym się tego w ten sposób nauczyć. Dla mnie to jedna z tych rzeczy, których nigdy do końca nie potrafiłem pojąć. Potrafiłem to zrobić… ale nie przychodzi mi to tak naturalnie, jak większość innych rzeczy mechanicznych. Mam znajomych, którzy wydają się w tym magikami… Więc zwykle przynoszę piwo i proszę, żeby mi „pokazali”, jak to zrobić. Idzie szybciej, nie pogarszam sprawy i mogę się uczyć. W przypadku bicia 3 mm możesz potrzebować pomocy za pierwszym razem, żeby nie zrobić tego, co ja bym zrobił (pogorszyć sprawę LOL) Powodzenia.

#3 ·
Najważniejszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę podczas prostowania koła, jest to, aby nie próbować ciągnąć ani zmuszać obręczy do prostowania, po prostu napinając szprychy. Najpierw poluzuj szprychy po przeciwnej stronie przed dokręceniem, aby wyprostować obręcz. Patrząc na kąt szprych od piasty, dowiesz się, w którą stronę obręcz się przesunie po poluzowaniu szprych. Po wyprostowaniu obręczy możesz następnie dokręcić każdą szprychę dookoła, zaczynając od znanego punktu początkowego i dokładnie określoną liczbą obrotów, aby mocno napiąć szprychy. Z czasem nabierasz do tego wyczucia, zbudowałem setki kół na przestrzeni lat. Oglądanie kilku filmów online to dobry pomysł.