Honda Africa Twin Forum banner

Moje przednie koło podskakuje w górę i w dół.

12K views 24 replies 14 participants last post by  ragnarher  
#1 ·
Jakiś czas temu miałem problem, który doświadczają również inni właściciele ATAS110DCT. Moja kierownica się chwiała. Zadzwoniłem więc do eksperta od kół, który pomógł mi wyregulować felgę. Jego praca sprawiła, że "chwianie" zniknęło. Ale między 48 km/h a 68 km/h przód podskakuje w górę i w dół w naprawdę szybki sposób. Sprawdziłem oponę i jest w porządku. Zastanawiam się więc, skąd to się bierze. Czy ktoś doświadczył czegoś takiego? Używam oryginalnych felg i opon Pirelli Scorpion STR 90/90-21. Uważam to za niezwykle irytujące, więc mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi doradzić.

#5 ·
Brzmi jakby było ekstremalnie niezbalansowane.
Zgadzam się z wyważeniem, ale dałbym oponie obrót na centralnej podstawce, żeby sprawdzić czy jest prosta.
Również podczas sprawdzania czy jest prosta, sprawdź czy nie jest okrągła.
Dzięki za odpowiedzi. Z moją przednią oponą lub obręczą jest wszystko w porządku. Wymieniłem również przednią oponę na nową. To samo gówno. Ale pomyślałem, że może być problem z tylnym kołem, więc sprawdziłem tylną obręcz. Może jeśli obręcz jest niewyważona, czy ktoś wierzy, że to "przesunięcie" może rozprzestrzenić się na przód? Ponieważ zmierzyłem różnicę 3 mm w jednej części tylnej obręczy.

#6 ·
Brak równowagi nie oznacza tak naprawdę, że coś jest nie tak z obręczą lub oponą. Oznacza to, że waga każdego z nich nie jest równomiernie rozłożona na całym obwodzie. Koło może się nawet ślizgać lub obracać wewnątrz opony i powodować, że idealnie wyważony zestaw straci równowagę. Czy na przednim kole/zespole koła znajdują się jakieś ciężarki samoprzylepne lub ciężarki szprychowe?

#9 ·
Jeśli twoje koło jest proste, szprychy są odpowiednio napięte, a opona jest wyważona, rozważ następujące kwestie.
Jakie opony masz założone i w jakim są stanie oraz jakie mają ciśnienie? Mocno klockowe opony przednie, takie jak Motoz rallyz, Mitas E10, Anakee Wild lub TKC80, mogą mocno się zużywać podczas mocnego hamowania przedniego, niezależnie od ciśnienia w oponach. Zużyte opony mogą wpływać na odbijanie, podobnie jak ciśnienie w oponach.
Czy twoje widelce są prawidłowo ustawione i płynne? Ustawiona kompresja i odbicie? Ugięcie zawieszenia odpowiednie? Zbyt duże tarcie widelca lub złe ustawienia C&R mogą powodować odbijanie. Niewłaściwe ugięcie - zwłaszcza zbyt duże z tyłu - może wpływać na prowadzenie.
Łańcuch wyregulowany prawidłowo - luźniejszy jest lepszy. Gumy Cush w dobrym stanie. Czy próbowałeś zmienić bieg, na którym jedziesz? Czasami układ napędowy wpada w rytmiczny ruch.
Czy odbijanie znika na gładkich drogach lub jeśli jedziesz po środkowym pasie zamiast po śladach kół pojazdów? ? Trudno to zauważyć, ale wiele autostrad ma nierówności w śladach kół, które powodują odbijanie przy określonych prędkościach, które wspominasz.
Mój AT zawsze tak robił. Zależy to od opon, ciśnień, ustawień zawieszenia i prędkości.

#10 ·
Miałem bardzo złe wahania na moim Atas jakiś czas temu. Miałem założoną parę opon Pirrelli Scorpion STR. Mój 3. zestaw.
Z tym, że tym razem przód był straszny.. miał poważne wahania jak wahania prędkości, ale o wiele gorsze. Jeśli poluzowałem chwyt, czułem się, jakby kierownica była wyrwana z moich rąk.
Nienadający się do jazdy. Po wypróbowaniu wszystkiego, od wymiany dętki po sprawdzenie wyważenia, okazało się, że to wadliwa opona. Odesłałem oponę do Pirrelli i odpisali, że zwrócą koszty wraz z montażem, chociaż nie zaakceptowali, że coś było nie tak z oponą. Nowa opona rozwiązała problem.

#11 ·
Właściwie nie jestem fanem opon Pirelli z tego powodu... Świetne, gdy działają, ale nie zawsze mają spójną jakość.

Sprawdziłbym również łożyska główki ramy, gdy motocykl stoi na centralnej stopce. Przechyl go z przednim kołem nad ziemią, a następnie chwyć dolne golenie widelca i naprzemiennie pociągaj i pchaj od przodu do tyłu, aby sprawdzić, czy jest jakikolwiek luz w główce ramy. Żadnego luzu to właściwa odpowiedź. Obracaj powoli od środka w lewo i w prawo. Nie powinno być żadnego "martwego punktu" pośrodku, który sprawia wrażenie uderzenia podczas obracania kierownicy. To mało prawdopodobne, ale warto na to spojrzeć podczas rozwiązywania problemów.

#12 ·
Biorąc pod uwagę, że jest to związane z prędkością, naprawdę brzmi to jak sytuacja braku równowagi. Owszem, sytuacja, która może zostać pogłębiona przez niewłaściwą regulację zawieszenia z przodu, z tyłu lub z obu stron.

#13 ·
Jakiś czas temu miałem problem, który doświadczają również inni właściciele ATAS110DCT. Moja kierownica się chwiała. Zadzwoniłem więc do guru od kół, który pomógł mi wyregulować obręcz. Jego praca sprawiła, że "chwianie" zniknęło. Ale między 48 km/h a 68 km/h przód podskakuje w górę i w dół w naprawdę szybki sposób. Sprawdziłem oponę i jest ok. Zastanawiam się więc, skąd to się bierze. Czy ktoś doświadczył czegoś takiego? Używam felg oem i Pirelli Scorpion STR 90/90-21.
Uważam to za niezwykle irytujące, więc mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi coś doradzić.
Jest na to proste rozwiązanie: po prostu zwiększ ciśnienie w tylnej oponie. Mam u siebie 4 bary i już się nie chwieje. Chwianie było szczególnie złe z bagażem w motocyklu, więc ma to coś wspólnego z tylną oponą. Mój dealer poświęcił dużo czasu na znalezienie problemu, później znalazłem go na innym forum z innym motocyklem.

#19 ·
Jest na to proste rozwiązanie: po prostu zwiększ ciśnienie w tylnej oponie. Mam u siebie 4 bary i już się nie chwieje. Chwianie było szczególnie złe z bagażem w motocyklu, więc ma to coś wspólnego z tylną oponą.
Mój dealer poświęcił dużo czasu na znalezienie problemu, później znalazłem go na innym forum z innym motocyklem.
Nie próbowałem tego, co sugerujesz, ale normalnie, gdy jeżdżę w terenie/lasach, zwykle obniżam ciśnienie w oponach.
To, co zauważyłem zeszłej nocy, to to, że kiedy na zewnątrz było zimno, a motocykl też był zimny, problem ze skakaniem się nie pojawiał. Po kilku kilometrach wrócił, ale wierzę, że olej w zawieszeniu był ciepły. Może temperatura ma coś do powiedzenia?

#14 ·
Włóż trochę tego (właściwie obie opony)
Przejedź kilka mil z prędkością, przy której występuje problem i sprawdź, czy to pomoże. Tak czy inaczej, to jest tego warte, nawet jeśli nie rozwiąże twojego problemu.
Jeśli tak, to był problem z wyważeniem, jeśli nie…

• Like
Reactions: ragnarher
#15 ·
Włóż trochę tego do środka (właściwie do obu opon)
Przejedź kilka mil z prędkością, przy której występuje problem i zobacz, czy to pomoże. Tak czy inaczej, to gówno jest tego warte, nawet jeśli nie rozwiąże twojego problemu.
Jeśli tak, to był problem z wyważeniem, jeśli nie…
Próbowałem tego, zanim zwiększyłem ciśnienie w tylnej oponie. Nic mi to nie dało

#16 ·
Wiesz, nigdy tak naprawdę nie rozumiałem fizyki tego, dlaczego koraliki lub ciecz faktycznie mogą wyważać oponę... Zakładam, że zapewniają one pewien efekt tłumienia wibracji, ale nie potrafię sobie wyobrazić, jak mogłyby poprawić wyważenie.

Ale jestem tylko IE (wyimaginowanym inżynierem, jak powiedzieliby moi kumple z EE...)

#21 · (Edited)
Wiesz, nigdy tak naprawdę nie rozumiałem fizyki tego, dlaczego kulki lub ciecz faktycznie mogą wyważać oponę... Zakładam, że zapewniają one pewien efekt tłumienia wibracji, ale nie potrafię sobie wyobrazić, jak mogłyby poprawić wyważenie.

Ale jestem tylko IE (wyimaginowanym inżynierem, jak powiedzieliby moi kumple z EE...)
Hej B. Odpowiedź jest dość prosta, gdy się ją zrozumie. Zasadniczo ciężki punkt na oponie "ciągnie" lub nieznacznie przyspiesza oponę w kierunku jej położenia względem osi. Ta siła dośrodkowa byłaby czymś w rodzaju delta-masy * prędkość obrotowa^2 * promień. Ta siła na oponie działa w płaszczyźnie obrotu. Wszystko wewnątrz opony, co może się poruszać (kulki wyważające, Slime itp.) zostanie "wyrzucone" na przeciwną stronę opony, działając w celu wyrównania rzeczy. Innym sposobem patrzenia na to jest zachowanie momentu pędu (dlaczego większość dużych obiektów w kosmosie jest sferyczna), ale te równania są brzydsze w obsłudze.

Ten facet jest trochę nudny do słuchania, więc zacznij filmik od około 40 sekund. Ma świetną grafikę. :p

• Like
Reactions: ragnarher
#17 ·
Beowulf, mam chwiejność podczas zwalniania z 50 do 30 mil na godzinę po upadku.
Zminimalizowaliśmy chwiejność po wielu nowych częściach, a także usunięcie tylnego kufra Shad poprawia problem z chwiejnością.
Jednak Africa Twin nie chwiała się z kufrem aż do upadku, to jest mój problem.

Nie jestem pewien, co masz na myśli przez problem z przodem w górę i w dół po rozwiązaniu chwiejności poprzez udoskonalenie równowagi koła/opony. Proszę wyjaśnić w inny sposób, jeśli to możliwe, na czym polega problem z przodem w górę i w dół, dla mnie dziwne.

Szaleństwo, że koło i opona wymagają w 100% idealnej równowagi, ponieważ nic w życiu nie jest naprawdę w 100% idealne, jeśli jest wykonane przez człowieka/robota ludzkiego.

#18 ·
Nie jestem pewien, co masz na myśli przez problem z przodem w górę i w dół po rozwiązaniu problemu z chwiejnością poprzez udoskonalenie równowagi koła/opony. Proszę wyjaśnij to w inny sposób, jeśli to możliwe, na czym polega problem z przodem w górę i w dół, dla mnie dziwne.
Miałem na myśli tylko to, że kiedy miałem niewyważoną oponę, koło oscylowało znacznie w osi pionowej (w górę i w dół). Wyważenie to naprawiło.

Jeśli zdarzyło się to po upadku, sprawdź może gumowe tuleje, do których mocowane są podwyższenia kierownicy. Poluzowanie w mocowaniu kierownicy może być problemem, który może powodować chwiejność.

Jeśli obręcze są proste, a koła wyważone i nie ma luzu w główce ramy, sprawdź może tłumienie tylnego amortyzatora. Zwróć uwagę, gdzie jest ustawiony, a następnie zwiększ tłumienie kompresji znacznie sztywniejsze niż jest obecnie ustawione, przejedź się i zobacz, czy miało to wpływ. Może sprawdź swoje ugięcie statyczne, siedząc na motocyklu i wyreguluj napięcie wstępne. Te motocykle będą się trochę chwiać/kołysać, jeśli tył jest zbyt miękki.

Nie jestem pewien, jak upadek mógł wpłynąć na zawieszenie, ale tam spróbowałbym następnym razem.

#23 ·
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi. To naprawdę wzruszające widzieć zaangażowanie. Naprawdę to doceniam.
W końcu dowiedziałem się, co było nie tak. Jak już wcześniej mówiłem, wypróbowałem inną oponę. Problem trwał. Kellox (ci, którzy importują Hondę do Norwegii) nie byli zbyt pomocni i sugerowali, że to opona. Nigdy nic złego z Hondą, taka była ich odpowiedź. Miłe podejście :NOT: Więc, trochę zdenerwowany tym wszystkim, kupiłem kolejną oponę, założyłem ją na felgę i nagle zdałem sobie sprawę, że problem zniknął. Nigdy nie pomyślałem, że 3 opony mogą mieć tę samą wadę, ale tak było. Życzę wszystkim miłego weekendu.(y):)