Honda Africa Twin Forum banner

Zastąpienie litu przez AGM

1 reading
17K views 96 replies 25 participants last post by  Maritimer  
#1 ·
Ponieważ od jakiegoś czasu nie używałem mojego AT z 2019 roku, kiedy chciałem go dziś uruchomić, akumulator nie był w stanie tego zrobić, więc go uruchomiłem. Kiedy wróciłem, naładowałem go za pomocą mojej ładowarki litowej, ale zapaliły się kontrolki informujące, że akumulator może być uszkodzony. Wyjąłem akumulator i stwierdziłem, że nie jest to zalecany lit HY110, ale Yuasa YTZ7S.

Nie zamierzam płacić 500+ funtów za "właściwy" akumulator, więc pytanie brzmi, czy można używać akumulatora AGM, czy też coś zepsuje?

Tak, wiem, że jak dotąd wydaje się być w porządku i że inne marki akumulatorów litowych są tańsze, ale wolałbym używać AGM, jeśli niczego nie uszkodzi.

Rozumiem, że litowe są lżejsze, nie rozładowują się tak szybko itp. itd., ale słyszałem o zbyt wielu akumulatorach litowych, które się zapaliły i są głupio drogie. Również wzrost wagi AGM jest mniejszy niż trochę paliwa w zbiorniku lub jedzenie lunchu!

#6 ·
Zastanawiam się, czy warto zadzwonić do lokalnego dealera Hondy? Nie zaszkodziłoby.
YTz7s w Oz kosztuje 259 $, ale mówi się AGM
Zadzwoniłem do lokalnego dealera i powiedzieli, że jeśli miałby lit HY110, to właśnie powinien mieć. Niestety nie mogli odpowiedzieć na moje pytanie, czy akumulator AGM zaszkodzi / przeładuje itp.
Z tego, co czytałem, akumulator AGM ma więcej CCA i ten sam Ah, a do tego pasuje jak ulał.

#8 ·
No dobrze, Mike, czy chcesz podzielić się marką, numerem modelu i pełną specyfikacją tego, co masz w swoim?
Hier in Wielkiej Brytanii Tayna ma w ofercie akumulatory AGM i litowe kompatybilne z YTZ14S (jak w NT1100) w cenie od 30 do 67 funtów + 8 funtów dostawy dla kwasowo-ołowiowych AGM i od 120 do 188 funtów + 6 funtów dostawy dla litowych. Oczywiście przed złożeniem zamówienia sprawdź wymiary i dopasowanie.

#9 ·
No cóż, Yuasa YTZ7S jest już z powrotem. Moje rozumowanie było takie, że był tam przez 18 miesięcy bez mojej wiedzy i bez żadnych problemów (poza niespodziewanym rozładowaniem). Przyjrzę się akumulatorom, o których wspomniał Art, ale jeśli są większe niż YTZ7S, to się nie zmieszczą.

#10 ·
Z ich strony internetowej wynika, że YTZ14S pasuje
Honda1000cc[/TD>
[TD]CRF1000L Africa Twin[/TD>
[TD]2016 - 2017[/TD>
[TD]YTZ14S[/TD>
[TD]
a z pomiarów wynika, że nawet nie będzie pasować do AT z 2019 roku.

Jeśli ktoś zamontował nieoryginalny akumulator litowy Honda HY110, który mierzy 113 x 70 x 105 mm od uznanego producenta, chętnie o tym usłyszę.

#13 ·
Z ich strony internetowej wynika, że YTZ14S pasuje
Honda1000ccCRF1000L Africa Twin2016 - 2017YTZ14S
i z pomiarów wynika, że nawet nie będzie pasować do AT z 2019 roku.

Jeśli ktoś zamontował nieoryginalny akumulator litowy Honda HY110 o wymiarach 113 x 70 x 105 mm od uznanego producenta, chętnie o tym usłyszę.
Świetnie, mój rozładował się w zeszłym tygodniu po tygodniu wakacji, więc potrzebuję jeden do mojego 2017 (y) Nie miałem pojęcia, że ludzie wydają 500 funtów na baterię 🙃

#12 ·
Jestem całkiem sprawny w niektórych sprawach Sled, ale elektronika to nie moja mocna strona. Podłączyłem miernik do akumulatora, kiedy rano go ponownie zamontowałem i uzyskałem 12,6 V bez uruchamiania i około 13,8 V podczas pracy na biegu jałowym po zimnym starcie.

#15 ·
Ponieważ od jakiegoś czasu nie używałem mojego AT z 2019 roku, kiedy chciałem go dziś uruchomić, akumulator nie był w stanie tego zrobić, więc go uruchomiłem. Kiedy wróciłem, naładowałem go za pomocą mojej ładowarki do akumulatorów litowych, ale zapaliły się kontrolki informujące, że akumulator może być wadliwy. Wyjąłem akumulator i stwierdziłem, że nie jest to zalecany akumulator litowy HY110, ale Yuasa YTZ7S.

Nie zamierzam płacić ponad 500 funtów za "właściwy" akumulator, więc pytanie brzmi, czy można używać akumulatora AGM, czy też coś zepsuje?

Tak, wiem, że jak dotąd wydaje się być w porządku i że inne marki akumulatorów litowych są tańsze, ale wolałbym używać AGM, jeśli niczego nie uszkodzi.

Rozumiem, że akumulatory litowe są lżejsze, nie rozładowują się tak szybko itp. itd., ale słyszałem o zbyt wielu akumulatorach litowych, które się zapaliły i są głupio drogie. Również wzrost wagi AGM jest mniejszy niż trochę paliwa w baku lub obiad!

#16 ·
Ponieważ od jakiegoś czasu nie używałem mojego AT z 2019 roku, kiedy chciałem go dziś uruchomić, akumulator nie był w najlepszym stanie, więc go uruchomiłem. Kiedy wróciłem, naładowałem go za pomocą mojej ładowarki litowej, ale zapaliły się kontrolki informujące, że akumulator może być wadliwy. Wyjąłem akumulator i stwierdziłem, że nie jest to zalecany akumulator litowy HY110, ale Yuasa YTZ7S.

Nie zamierzam płacić ponad 500 funtów za "właściwy" akumulator, więc pytanie brzmi, czy można używać akumulatora AGM, czy też coś zepsuje?

Rozumiem, że akumulatory litowe są lżejsze, nie rozładowują się tak szybko itp. itd., ale słyszałem o zbyt wielu akumulatorach litowych, które się zapaliły i są głupio drogie. Również wzrost wagi AGM jest mniejszy niż trochę paliwa w baku lub obiad!

#17 ·
#18 ·
Notthemama, Oni się starają tego nie robić. A przynajmniej ja się staram tego nie robić.
Notthemama, Oni się starają tego nie robić. A przynajmniej ja się staram tego nie robić.
Zapłaciłem 500 funtów za akumulator w przeszłości, ale był do niego dołączony motocykl :LOL: :LOL:

#21 · (Edited)
Słyszałem, że Motobatt jest spółką zależną Yuasa. Produkują alternatywę litową dla HY110, która, jak słyszałem, dobrze działa:

#22 ·
Wracając do używania akumulatorów AGM w motocyklu zbudowanym dla litu, myślę, że warto wspomnieć o pożarach wokół akumulatorów litowych, które są powiązane z nieprawidłowym ładowaniem. Nie jestem pewien, czy regulator napięcia jest ustawiony na różne napięcia, ale byłbym naprawdę ostrożny podłączając zewnętrzną ładowarkę. Na szczęście przechodzisz na bezpieczniejszą z dwóch chemii baterii, ale zbadałbym ustawienia regulatora napięcia, w przeciwnym razie możesz skończyć ze skróconą żywotnością. Wyrzuć cały sprzęt do ładowania litu do kosza.

#23 ·
Powrót do używania akumulatorów AGM w motocyklu zbudowanym dla litu, myślę, że warto wspomnieć o pożarach wokół akumulatorów litowych, które są powiązane z nieprawidłowym ładowaniem. Nie jestem pewien, czy regulator napięcia jest ustawiony na różne napięcia, ale byłbym bardzo ostrożny podłączając zewnętrzną ładowarkę. Na szczęście przechodzisz na bezpieczniejszą z dwóch chemii akumulatorów, ale zbadałbym ustawienia regulatora napięcia, w przeciwnym razie możesz skończyć ze skróconą żywotnością. Wyrzuć cały sprzęt do ładowania litu do kosza.
Większość wiarygodnych akumulatorów litowych do zastosowań w pojazdach zawiera wbudowany system zarządzania akumulatorem (BMS). Jego zadaniem jest ochrona ogniw przed warunkami nadmiernego i zbyt niskiego zasilania. Jest to niezależne od systemu ładowania pojazdu.

Witamy na forum @rphansberry.

Zapraszamy do przedstawienia się w sekcji Przedstawienia nowych członków forum.

#26 ·
Ponieważ od jakiegoś czasu nie używałem mojego AT z 2019 roku, kiedy chciałem go dziś uruchomić, akumulator nie był w stanie tego zrobić, więc go uruchomiłem. Kiedy wróciłem, naładowałem go za pomocą mojej ładowarki litowej, ale zapaliły się kontrolki informujące, że akumulator może być wadliwy. Wyjąłem akumulator i stwierdziłem, że nie jest to zalecany lit HY110, ale Yuasa YTZ7S.

Rozumiem, że lit jest lżejszy, nie rozładowuje się tak szybko itp. itd., ale słyszałem o zbyt wielu akumulatorach litowych, które się zapaliły i są głupio drogie. Również wzrost wagi AGM jest mniejszy niż trochę paliwa w zbiorniku lub obiad!
Jak już pisałem i kilkakrotnie zaznaczałem, jedyną dobrą alternatywą dla akumulatora OEM 18-24 jest: Aliant YLP14

#27 ·
Jak już pisałem i kilkakrotnie podkreślałem, jedyną dobrą alternatywą dla akumulatora OEM 18-24 jest: Aliant YLP14
Warto wiedzieć, Ghostrider. Sportsbike shop ma je za 138 funtów, co jest znacznie lepsze niż honda oem za 530 funtów. Czy mógłbyś wyjaśnić trochę więcej, dlaczego doszedłeś do wniosku, że są one tak dobrą alternatywą?
Mike

#30 · (Edited)
Moim zdaniem, aby było prosto, dwa główne czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze akumulatora motocyklowego, to pobór prądu (Ah) i wydajność rozruchu (CCA), w obu przypadkach więcej znaczy lepiej, więc podsumowując...

Akumulatory litowe (LiFePo40) są lepsze do rozruchu (zakładając, że temperatura otoczenia nie spada poniżej 0°C).

Akumulatory kwasowo-ołowiowe (PbH2SO4) są lepsze pod względem poboru prądu i łatwości konserwacji.

Po prostu dlatego, że zmniejszona pojemność Ah akumulatorów litowych, w porównaniu z akumulatorami kwasowo-ołowiowymi, wpływa na ilość prądu, jaką można pobrać dla urządzeń pomocniczych (ogrzewana odzież, podgrzewane manetki, światła itp.). W przypadku większości motocykli nie stanowi to problemu, ponieważ urządzenia pomocnicze pobierają prąd tylko wtedy, gdy silnik pracuje, a układ ładowania uzupełnia poziom naładowania akumulatora. Pobór prądu w trybie czuwania (immobilizery, trackery, alarmy, zegary itp.) podczas postoju motocykla przez dłuższy czas jest problemem.

Nie brałem pod uwagę oczekiwanej żywotności, ponieważ pomimo zapewnień producentów słyszałem o zbyt wielu akumulatorach litowych ulegających awarii w ciągu 2 lub 3 lat, a sam mam doświadczenie z akumulatorami kwasowo-ołowiowymi, które wytrzymują 9 lat i dłużej.

Moim zdaniem, najlepszy stosunek jakości do ceny w oparciu o specyfikację to akumulator kwasowo-ołowiowy Yuasa YTZ7S (12v 6,3Ah 130 CCA) AGM (113L x 70W x 105H), którego cena wynosi obecnie 63,15 £, w tym dostawa (kontynentalna część Wielkiej Brytanii) z Tayna Batteries.

Uwaga: przy 12v 6,3Ah 130 CCA, YTZ7S firmy Yuasa wydaje się mieć wyższą specyfikację niż HY110 firmy Eliiy Power przy 12v 6 Ah 120 CCA

#31 ·
Zauważ, że YTZ7S firmy Yuasa przy 12 V 6,3 Ah 130 CCA wydaje się mieć wyższą specyfikację niż HY110 firmy Eliiy Power przy 12 V 6 Ah 120 CCA
W rzeczywistości HY110 ma 14 Ah, więc mały ytz7s nie miał szans. Nieliczni członkowie forum już popełnili ten błąd.

#33 ·
Dwa lata temu wymieniłem Yuasa YTZ7S na fizycznie mniejszy "odpowiednik" LiFePO4 za 100 dolarów kanadyjskich i sprawuje się znakomicie w ekstremalnych warunkach pogodowych, zarówno w upały, jak i mrozy. Ma nawet wbudowany wskaźnik poziomu naładowania akumulatora.

Zdaję sobie sprawę, że dwa lata to statystycznie niewiele, ale motocykl działa dobrze jak zawsze.

#38 ·
Mój punkt widzenia, który zdajesz się całkowicie pomijać, jest taki, że YTZ7S wydaje się mieć wyższą specyfikację niż HY110 i jest to poparte porównaniem specyfikacji/roszczeń producentów.

Należy zauważyć, że ocena CCA rozruchowych akumulatorów motocyklowych kwasowo-ołowiowych jest uzyskiwana poprzez testowanie zgodnie z normą europejską EN 50342-7. O ile mi wiadomo, nie ma równoważnego standardu oceny CCA ani procedury testowej mającej zastosowanie do litowych akumulatorów rozruchowych motocyklowych, a oceny CCA dla akumulatorów litowych pokazywane przez producentów są tym, co stało się znane jako ocena „odpowiednika kwasowo-ołowiowego”, którą można czasami zobaczyć w specyfikacjach akumulatorów litowych jako „PBEQ”.

Mimo to zgadzam się, że akumulator rozruchowy 6 Ah o mocy 120 lub 130 CCA jest najprawdopodobniej za słaby dla silnika dwucylindrowego o pojemności 1100 cm3 i stopniu sprężania 10:1, co jest prawdopodobnie powodem, dla którego Honda montuje YTZ14S Yuasa 11,8 Ah 230 CCA do NT1100.

Oczywiście istnieje wiele czynników, które należy wziąć pod uwagę przy porównywaniu osiągów dwóch akumulatorów, zwłaszcza jeśli jeden jest kwasowo-ołowiowy, a drugi litowy, jednak FAKT pozostaje taki, że akumulator rozruchowy 6 Ah o mocy 130 CCA ma wyższą specyfikację niż ten o mocy 120 CCA.

#39 ·
Mój punkt widzenia, który zdajesz się całkowicie pomijać, jest taki, że YTZ7S wydaje się mieć wyższą specyfikację niż HY110 i jest to poparte porównaniem specyfikacji/roszczeń producentów.
Rozumiem Twój punkt widzenia, próbuję Ci powiedzieć, że HY110 jest porównywalny do 14AH. Powszechnie wiadomo również, że ytz14s w cmx1100 i nt1100 jest dość powolny nawet przy 15 stopniach Celsjusza.
Mówię Ci to jako technik/inżynier Hondy, a nie jako właściciel.

• Like
Reactions: ViperTech18
#44 · (Edited)
Mój motocykl crossowy 400 cm3 był wyposażony w YTZ7S i na podstawie moich doświadczeń z tą aplikacją nie czułbym się ciepło i przytulnie w środku, gdyby był w moim AT. W optymalnych warunkach było w porządku. Kiedy warunki stały się trudne, już nie tak bardzo.

#45 ·
Bateria litowa musi się rozgrzać w niskich temperaturach przed użyciem. Włączam zapłon, zakładam cały sprzęt, włączam komunikację itp., a po 40 sekundach do minuty rozrusznik kręci jakby było 70 stopni zamiast 20 stopni Fahrenheita. Jeżdżę regularnie w temperaturach poniżej -6 stopni z podgrzewanym sprzętem podłączonym, a standardowa bateria jest w porządku. Pojawienie się powolnego rozruchu i „braku mocy rozruchowej” jest kwestią proceduralną.

#46 ·
Baterie litowe muszą się rozgrzać w niskich temperaturach przed użyciem. Włączam zapłon, zakładam cały sprzęt, włączam komunikację itp., a po 40 sekundach do minuty rozrusznik kręci jakby było 70 stopni zamiast 20 stopni Fahrenheita. Jeżdżę regularnie w temperaturach poniżej 20 stopni z podgrzewanym sprzętem podłączonym, a standardowy akumulator jest w porządku. Pojawienie się powolnego rozruchu i „braku mocy rozruchowej” jest kwestią proceduralną.
Ciekawe - spróbuję tego, ponieważ zauważyłem, że jeśli nie jeździłem motocyklem przez kilka tygodni w zimną pogodę, to rozruch jest powolny.
Mike

#48 ·
Porównanie akumulatorów Eliiy Power (litowych) HYY110 i Yuasa (kwasowo-ołowiowych AGM) YTZ7S. Wydaje mi się, że wszystkie zalety akumulatora litowego to mity i potrzeby stworzone przez dedykowany zespół sprzedaży, producentów i dostawców, gdzie potrzeba tak naprawdę nie istnieje, kilka przykładów:

Lekki - HY110 waży 1,4 kg, a YTZ7S 2,1 kg, rzeczywista oszczędność wagi to nieistotne 700 g, czyli mniej niż ciasto wieprzowe Dickinson & Morris XL Melton Mowbray!

Mniejszy rozmiar - HY110 o wymiarach 112 x 70 x 110 = 8624 cm3, czyli o 319 cm3 większy niż YTZ7S o wymiarach 113 x 70 x 105 = 8305 cm3

Wyższa moc rozruchowa - Jak mierzy się deklarowaną dodatkową moc, być może CCA na wagę? HY110 ma deklarowaną moc 120 amperów rozruchu na zimno (CCA) w porównaniu do YTZ7S, która jest oceniana i testowana zgodnie z normami europejskimi (EN) na 130 CCA.

Niska szybkość samorozładowania - Jeśli to prawda, podejrzewam, że byłoby to nieistotne i w każdym razie dotyczyłoby tylko odłączonego akumulatora, a przy zamontowanym akumulatorze w motocyklu szybkość rozładowania będzie w dużej mierze zależała od poboru prądu w trybie czuwania, co oznacza, że ​​6,0 Ah HY110 rozładuje się szybciej niż 6,3 Ah YTZ7S, ale jest to marginalne i najprawdopodobniej będzie się różnić w zależności od akumulatora, w zależności od poziomu naładowania akumulatora i ogólnego stanu.

Krótszy czas ładowania - Ładowarka 3A w pełni naładuje akumulator 6 Ah w 2 godziny (6 Ah/3A=2 godziny), dlatego przy 6,3 Ah YTZ7S zajmie to 6 minut dłużej, chociaż polecam szybkie ładowanie akumulatora tylko w sytuacjach awaryjnych, lepiej jest użyć odpowiedniej ładowarki konserwacyjnej do motocykli <1A.

Koszt - Porównania wydają się w większości dotyczyć funtów (lub dolarów) w porównaniu z deklarowanymi awariami akumulatorów kwasowo-ołowiowych w porównaniu z oczekiwaną żywotnością akumulatorów litowych. Baza wiedzy tutaj i na innych forach motocyklowych sugeruje, że liczby te zostały w dużym stopniu zmanipulowane, aby faworyzować akumulator litowy. Zauważ również, że producenci akumulatorów litowych nie oferują żadnych gwarancji ani gwarancji wykraczających poza to, co oferują producenci akumulatorów kwasowo-ołowiowych, a pytanie brzmi: dlaczego?

Brak płynów wewnętrznych do rozlania - To prawda w porównaniu z zalewanym akumulatorem kwasowo-ołowiowym z mokrymi ogniwami, jednak YTZ7S to akumulator Absorbed Glass Matt (AGM), cały kwas jest wchłaniany, a akumulator jest uszczelniony na całe życie. Nie ma ryzyka rozlania w normalnym użytkowaniu, co oznacza również, że akumulatory kwasowo-ołowiowe AGM można również montować pod różnymi kątami.

#49 ·
Porównanie akumulatorów Eliiy Power (litowych) HYY110 i Yuasa (kwasowo-ołowiowych AGM) YTZ7S. Wydaje mi się, że wszystkie zalety akumulatora litowego to mity i potrzeby stworzone przez dedykowany zespół sprzedaży, producentów i dostawców, gdzie potrzeba tak naprawdę nie istnieje, kilka przykładów:
Może w tym zastosowaniu, ale na pewno nie we wszystkich. Mój AT z 2017 roku specyfikuje YTZ14S, a mój litowy odpowiednik Antigravity zaoszczędził około 6 funtów w porównaniu z OEM Yuasa. Ta sama historia z moim DRZ, oszczędność wagi około 5 funtów. Wydajność była tak dobra, jak reklamowano, szczególnie w przypadku DRZ. A w porównaniu z generycznymi akumulatorami z rynku wtórnego... cóż, większość z nich jest do bani i nie marnuję na nie czasu. Z mojego doświadczenia wynika, że w praktyce zalety w stosunku do AGM są wystarczające, aby uzasadnić różnicę w cenie.

• Like
Reactions: irsh