Honda Africa Twin Forum banner

Felgi do Honda Africa Twin Adventure Sport

1 reading
1.5K views 5 replies 3 participants last post by  Wiz.au  
#1 ·
Jakie felgi z rynku wtórnego pasują do Africa Twin Adventure Sport 1100l?

#3 · (Edited)
GML (Giant) najwyraźniej produkuje obręcz. Jest używana przez VMX i innych, którzy budują kompletne zestawy kół. Najwyraźniej koła Alpina również używają obręczy GLM, ponieważ widziałem zdjęcia kół Alpina z oznaczeniami GLM na obręczach. KKE Racing używa kół VMX, które jak wspomniano, używają obręczy GLM. Jak dotąd nie udało mi się znaleźć nikogo, kto sprzedałby mi tylko obręcz, aby zastąpić wgniecioną obręcz. Być może będę musiał skorzystać z usługi prostowania, aby ponownie zaokrąglić moją obręcz.

#4 · (Edited)
Szkoda, że ten wątek jest tak skąpy.

Miałem nadzieję, że ktoś inny zabierze głos z alternatywami. Ale myślę, że dopiero po 3 tygodniach posiadania mojego AT AS, znalazłem prawdziwy "problem". Większość ludzi próbuje przejść na BEZDĘTKOWE z piastą Standard, do felg dętkowych. Wiąże się to ze znalezieniem felgi pasującej do istniejącej piasty standardowej, która jest przerobiona na bezdętkową.

Ale my próbujemy iść w inny sposób, mając już felgi bezdętkowe, ale nie jesteśmy zadowoleni z tego, jak miękka jest felga D.I.D. OEM. Naszym celem jest więc znalezienie mocniejszego tylnego koła, które nie wymagałoby od nas zmiany piasty, tarczy hamulcowej i pierścienia czujnika ABS, i zachowania piasty szprychowej Cross Laced, którą już mamy.

Jak wspomniałem, odkryłem, że GIANT (GLM) produkuje felgę, ale jeszcze nikogo nie zmusiłem do podania mi szczegółów dotyczących liczby otworów na szprychy itp.
Katalog felg GLM "MT (Tubeless JJ 'hump') 4.25x18" CS(Cross Spoke) ADV"

Oto obraz, który znalazłem felgi do 17-calowego BMW R1200, wyraźnie pokazujący, że jest to felga Giant (GLM).
Image

Ten dostawca twierdzi, że handluje "bezpośrednio z producentem", więc zapytałem go, czy może dostarczyć 18-calową wersję tej felgi, która powinna pasować do AT AS, jeśli liczba otworów na szprychy jest prawidłowa.

Produkt Alipna Raggi wykorzystuje wersję STS2 felgi Giant, która jest rodzajem "Cross Laced", ale wykorzystuje podwójne uszczelnienie o-ring na nyplach szprych, rozmieszczonych w środku felgi, aby uczynić ją bezdętkową. Słyszałem od budowniczych kół, którzy z nimi pracowali, że uważają je za całkiem rozsądne rozwiązanie.

Image

Jednak po zobaczeniu wgniecionej i wygiętej felgi z bliska, moje koło ma ślady naprężeń w wielu otworach na szprychy w feldze. Jestem więc zdecydowanie zdania, że ta konstrukcja Cross Laced z otworami wokół zewnętrznej felgi jest wadliwa. ZDECYDOWANIE osłabia felgę w miejscu, gdzie znajdują się otwory. W jednym przypadku, w którym laserowo wytrawione oznaczenia znajdują się na feldze, widać zniekształcenie litery, w miejscu, gdzie otwór przechodzi pod napisem dla szprychy! Zastanawiam się, czy poza 17-calowymi dla "standardowego" motocykla Adv BMW, mniejsza felga jest mniej podatna na ten efekt?

Jeśli ktoś był zainteresowany, moim zdaniem koła bezdętkowe "Rally" to "INTERES", ale dopiero zacząłem je badać....
Image

Na tym etapie zdaję sobie sprawę, że zmiana piasty, tarczy hamulcowej i pierścienia ABS oraz przejście na bezdętkowy zestaw "uszczelniony" typu dętkowego to "jedna z opcji", ale jest to DUŻO łatwiejsze, gdy już zaczynasz od tego zestawu. Z pewnością musi być więcej i lepszych opcji z odrobiną badań i popytu dla tych z nas, którzy już mają zestawy bezdętkowe? Czy jestem jedyną osobą z AT AS z wygiętym tylnym kołem, która chce pozostać "BEZDĘTKOWA"??