Honda Africa Twin Forum banner
21 - 40 of 67 Posts
Zrobiłem sporo innych prac konserwacyjnych/instalacyjnych w tym samym czasie i zrobiłem kilka małych przerw. Ale gdybym miał zgadywać czas tylko dla regulacji zaworów, powiedziałbym, że około 6–7 godzin aktywnej pracy, w tym demontaż i ponowny montaż (trochę konserwatywne oszacowanie). Chociaż musiałem wyregulować tylko zawory wydechowe, co zaoszczędziło mi trochę demontażu.
Cześć, jaki był Twój przebieg, kiedy sprawdzałeś zawory...i o ile zawory wydechowe były poza specyfikacją....ja też mam 2016, którego posiadam od nowości z 42 tys. km na liczniku...ona odpala i działa dobrze...więc rozważam pozostawienie tego na dłużej....

Cześć, jaki był Twój przebieg, kiedy robiłeś kontrolę zaworów...i jak bardzo zawory wydechowe były poza specyfikacją....ja też mam 2016, którą mam od nowości z przebiegiem 42k km...odpala i działa dobrze...więc rozważam, żeby to zrobić później....
Zrobiłem kontrolę zaworów w ramach przeglądu po 48 000 km, więc zgodnie z instrukcją serwisową. Myślę, że całkowity przebieg wynosił wtedy około 47 600 km.

Luz w lewym zaworze wydechowym lewego cylindra był za mały, wszystkie pozostałe zawory były w porządku. Nie zorientowałem się, żeby zmierzyć dokładny luz przed regulacją, ale przypuszczam, że nie był zbyt duży. Dla mnie czułem, że szczelinomierz był tuż przed dopasowaniem, ale prawie.

Zrobiłem kontrolę zaworów w ramach przeglądu po 48 000 km, zgodnie z instrukcją serwisową. Myślę, że całkowity przebieg wynosił wtedy około 47 600 km.

Luz w lewym zaworze wydechowym lewego cylindra był zbyt mały, wszystkie pozostałe zawory były w porządku. Nie zdałem sobie sprawy, żeby zmierzyć dokładny luz przed regulacją, ale przypuszczam, że nie był daleko. Dla mnie to wyglądało tak, jakby szczelinomierz miał się zmieścić, ale prawie.

Discussion starter · #29 ·
Zostaję pokonany przez usunięcie zbiornika paliwa. Nie mogę wymyślić, jak usunąć przewód paliwowy ze zbiornika. Usunąłem biały plastikowy klips, ale nie mogę usunąć pozostałego czarnego elementu i węża.

Zostaję pokonany przez wyjęcie zbiornika paliwa. Nie mogę wymyślić, jak odłączyć przewód paliwowy od zbiornika. Usunąłem biały plastikowy klips, ale nie mogę usunąć pozostałego czarnego elementu i węża.
Nie usuwasz białego plastiku, po prostu ściskasz obie jego strony i zdejmujesz wąż.

Po prostu znajdź zakładkę i naciśnij w dół, a następnie zdejmij złącza. Jeśli dobrze pamiętam, ten po prawej stronie jest w pewnym sensie zakryty taśmą, ale nadal można go wcisnąć w dół w kierunku obudowy wtyczki.

Discussion starter · #33 ·
Po prostu znajdź zakładkę i naciśnij w dół, a następnie zdejmij złącza. Jeśli dobrze pamiętam, ten po prawej stronie jest w pewnym sensie zakryty taśmą, ale nadal można go wcisnąć w dół w kierunku korpusu wtyczki.
Widzę to, ale mam problem ze zrozumieniem, jak nacisnąć w dół.
Image

Zakładając, że chodzi Ci o nasadki świec zapłonowych. Moje wyszły bez problemu, ale trzymałem za gumę, a nie za przewód, żeby je wyciągnąć. Są szczypce przeznaczone do ich wyciągania, ale ja żadnych nie mam.
Jeśli tylko przewód wypadł z nasadki, to powinno być dobrze po prostu go włożyć z powrotem, tak myślę.

Discussion starter · #38 ·
Assuming you mean the plug caps. Mine came out fine but I held the rubber rather than the lead to pull them out. You do get pliers meant for pulling them but I don't have any.
If it is just the lead has come out of the cap then it should be fine just to reinsert it I think.
Próbowałem ciągnąć za gumową wtyczkę, ale przypadkowo wyciągnąłem przewód. Druga tylna wtyczka wyszła po 5 minutach szarpania w przód i w tył. Nie sądzę, żebym uszkodził pierwszą, po prostu przypadkowo wyciągnąłem przewód (nie używałem przewodu do ciągnięcia).

Okazuje się to bardziej wymagające niż oczekiwano. Dzięki za wszystkie wskazówki!

21 - 40 of 67 Posts