Honda Africa Twin Forum banner

When you get too decrepit to ride two wheels would you consider a side car, or something else?

41 - 60 of 465 Posts
Discussion starter · #42 ·
Świetny film! Dzięki za opublikowanie!

Discussion starter · #43 ·
Właśnie to zobaczyłem na Craigslist:

Zdecydowanie bym to zbadał, gdyby mój nie był już w pracy, u tego samego budowniczego. Rozmawiałem ze sprzedawcą; sprzedaje go dla przyjaciela, którego żona najwyraźniej nie była z tym kompatybilna.

Oto kilka zdjęć, aby to uwiecznić, po usunięciu ogłoszenia CL:

Image

Image

Image

Image

Image

Discussion starter · #46 ·
Zrobiłem pochylony wózek boczny. Miałem ten sam problem z uzyskaniem zestawu i grubo nie doceniłem budowy. Budowa zajęła dodatkowy rok. Zbudowałem go sam po zakupie samochodu i ramy. Musiałem zbudować do niego ramę pomocniczą, aby go zamontować, zleciłem pomalowanie wanny i ramy LineX, a górną połowę samochodu pomalowałem tak, aby pasowała do mojego motocykla.

Zamierzałem pojechać na Alaskę zeszłego lata z moim psem, ale mój pies wyszedł, gdy punkt mocowania się poluzował (myślę, że wibracje i nadepnięcie na niego przez mojego psa spowodowały, że się wysunął). Mój pies zwichnął łokieć, ale poza tym wszystko było w porządku. Nosiła okulary Doggles, które zostały całkowicie zniszczone, ale miała tylko małe przecięcie na brwi. Dosłownie działały jak kask i uratowały jej głowę.

Pochylony wózek boczny ma kilka dodatkowych komplikacji, największą z nich jest to, że zawieszenie reaguje na wózek boczny. Mój motocykl zaczął się trząść przy prędkościach autostradowych. Od tego czasu dodałem amortyzator skrętu, progresywne sprężyny z przodu, progresywny i regulowany tylny amortyzator o wyższym ustawieniu i sprawiło to, że nadaje się do jazdy, ale podczas jazdy to inne zwierzę.

Główną zaletą są tylko dwa punkty mocowania i kabel zasilający: ułatwia to zakładanie i zdejmowanie, więc nadal mam odpowiedniego Africa Twina na wyprawy terenowe. Nie jest tak łatwo to zrobić, że zabrałbym go gdzieś i zostawił wózek boczny, ale z moimi narzędziami w garażu zajmuje to około 15 minut.

Gratulacje z budowy! To niezła przygoda przy budowie trike'a i wybrałeś bardziej stabilną opcję. Chciałem uniknąć zmiany opon, ale to nie uniknęło problemów po mojej stronie.

Jeszcze jedna uwaga, zamontowałem stojak na hamak, który składa się, aby umieścić namiot hamakowy na wózku bocznym. Pozwala mi to spać w parkach „tylko dla przyczep”, mieć opcje na bagnistych obszarach (Alaska ma kilka) i nadal mam namiot naziemny, który można łatwo spakować.

View attachment 71195
View attachment 71197 View attachment 71195 View attachment 71196 View attachment 71197
View attachment 71196
Ładnie wyglądający zestaw! LineX świetnie wygląda, minimalizując odpryski lakieru.

Rozważałem „leanera”, ale zdecydowałem, że może podoba mi się stały montaż do jazdy w terenie. Czas pokaże.

Nie określiłem amortyzatora skrętu, ale mogę go dodać, jeśli wydaje się to odpowiednie. Nie jestem fanem trzęsień śmierci; miałem starożytnego Kawi H2, który się w nich specjalizował!

Podoba mi się pomysł stojaka na hamak, brzmi bardzo praktycznie. Byłoby miło na pustyni AZ.

Moja budowa jest wciąż opóźniona; koła są obecnym opóźnieniem. Woody's doświadcza opóźnień w łańcuchu dostaw, przez które moje felgi są zamówione od stycznia. Próbuję cierpliwie czekać...

Zrobiłem pochylony wózek boczny. Miałem ten sam problem z uzyskaniem zestawu i grubo nie doceniłem budowy. Budowa zajęła dodatkowy rok. Zbudowałem go sam po zakupie samochodu i ramy. Musiałem zbudować ramę pomocniczą, do której można go zamontować, wanna i rama zostały pomalowane LineX, a górna połowa samochodu została pomalowana tak, aby pasowała do mojego motocykla.

Zamierzałem pojechać na Alaskę z moim psem latem ubiegłego roku, ale mój pies wyszedł, gdy punkt mocowania się poluzował (myślę, że wibracje i mój pies, który na nim stanął, pozwoliły mu się wysunąć). Mój pies zwichnął łokieć, ale poza tym wszystko było w porządku. Miała na sobie okulary Doggles, które zostały całkowicie zniszczone, ale miała tylko małe cięcie na brwi. Dosłownie działały jak kask i uratowały jej głowę.

Pochylony wózek boczny ma kilka dodatkowych komplikacji, największą z nich jest to, że zawieszenie reaguje na wózek boczny. Mój motocykl zaczął się chwiać przy prędkościach autostradowych. Od tego czasu dodałem amortyzator skrętu, progresywne sprężyny z przodu, progresywny i regulowany tylny amortyzator o wyższej pozycji i sprawiło to, że nadaje się do jazdy, ale podczas jazdy to zupełnie inne zwierzę.

Główną zaletą są tylko dwa punkty mocowania i kabel zasilający: ułatwia to zakładanie i zdejmowanie, więc nadal mam odpowiedniego Africa Twina na wyprawy terenowe. Nie jest tak łatwo to zrobić, że zabrałbym go gdzieś i zostawił wózek boczny, ale z moimi narzędziami w garażu zajmuje to około 15 minut.

Gratulacje z budowy! To niezła przygoda z budową trike'a i wybrałeś bardziej stabilną opcję. Chciałem uniknąć zmiany opon, ale to nie uniknęło problemów po mojej stronie.

Jeszcze jedna uwaga, zamontowałem stojak na hamak, który składa się, aby umieścić namiot hamakowy na wózku bocznym. Pozwala mi to spać w parkach „tylko dla przyczep”, mieć opcje na bagnistych obszarach (Alaska ma kilka) i nadal mam namiot naziemny, który można łatwo spakować.

View attachment 71195
View attachment 71197 View attachment 71195 View attachment 71196 View attachment 71197
View attachment 71196
Bardzo, bardzo fajnie @Skishades.

To naprawdę niesamowite - wydaje się być popularną rzeczą w dzisiejszych czasach.

Witamy na forum!

Zapraszam do przedstawienia się w dziale Przedstawienia nowych członków forum.

Zamówiłem mój wózek boczny Expedition od Jaya z DMC w maju 2021 roku i w końcu odebrałem go pod koniec marca 2022 roku. Został on zainstalowany w Wing and a Chair w Monroe NC. Doug wykonał niesamowitą robotę przy instalacji. Moja żona i ja jeździmy w każdy weekend w Północnej Georgii od czasu, gdy sprowadziliśmy ją do domu.

Discussion starter · #55 ·
Mój pojazd ma tylko biegi do przodu, ale zaskakująco łatwo jest go pchać do tyłu.
@Hazenator, niesamowicie wyglądający pojazd, gratulacje z okazji wprowadzenia go na drogę! Cieszę się, że pchanie do tyłu nie jest takie złe. Zastanawiałem się nad tym.

Zacząłem sobie wyobrażać montaż samochodowej przekładni pierścieniowej po wewnętrznej stronie koła hack z jakimś japońskim rozrusznikiem samochodowym jako silnikiem/bendixem, aby włączyć bieg wsteczny. Naprawdę mam nadzieję, że to nie będzie potrzebne.

Czy byłeś już pojazdem poza utwardzoną nawierzchnią? Jak to czujesz? Jak to jest jechać autostradą z takimi prędkościami?

Dzięki wam wszystkim. Jazda jest bardzo stabilna na drodze, ale nie miałem okazji zabrać go w teren. Do tej pory Linda i ja nie jechaliśmy nim jeszcze autostradą, ale głównie jeździliśmy nim po dwupasmowych drogach wiejskich w górach północnej GA do Dahlonega i Helen. Zdecydowanie pracujesz ramionami i barkami, skręcając nim.

W styczniu skończę 60 lat i chociaż jestem w świetnej formie (żona myśli inaczej), pomyślałem o tym, co zrobię, gdy siła nóg lub ogólna sprawność osłabnie. Nigdy wcześniej nie myślałem o wózku bocznym, ale będę o tym pamiętał w przyszłości.
Dlaczego nie?
Mam w tym roku 70 lat. Nie martw się o siłę nóg, kolego. Będzie dobrze. Gdzie, u licha, zostawiłem ten motocykl?...

Kiedyś brytyjscy motocykliści nazywali je 'Coms' (kombinacje motocykla i wózka bocznego). Dawno nie słyszałem tego terminu. Comy były popularne wśród młodych początkujących motocyklistów, ponieważ w tamtych czasach byliśmy ograniczeni do 250 cm3. Nie było limitu pojemności silnika, jeśli jeździłeś comem, więc w wieku 16 lat przesiadłem się z 200 cm3 Tiger cub na powojenną wojskową BSA M21 z 1951 roku o pojemności 500 cm3 z 'koszem'. Nie rozbiłem go, ale nauczyłem się kilku umiejętności podczas jazdy. Zupełnie inny sposób jazdy i świetna zabawa.

Kiedyś brytyjscy motocykliści nazywali je 'Coms' (kombinacje motocykla i wózka bocznego). Dawno nie słyszałem tego terminu. Comy były popularne wśród młodych początkujących kierowców, ponieważ w tamtych czasach byliśmy ograniczeni do 250 cm3. Nie było limitu wielkości silnika, jeśli jeździłeś comem, więc przeskoczyłem z 200 cm3 Tiger cub na powojenny wojskowy BSA M21 z 1951 roku o pojemności 500 cm3 z 'krzesłem', kiedy miałem 16 lat. Nie rozbiłem go, ale nauczyłem się kilku umiejętności podczas jazdy. Zupełnie inny sposób jazdy i świetna zabawa. 😬
Czy jest tu ktoś w Wielkiej Brytanii z AT com??

41 - 60 of 465 Posts