Honda Africa Twin Forum banner

Prawidłowy rozmiar dętki tylnego koła

16K views 7 replies 6 participants last post by  Bill J  
#1 ·
Mam ATAS z 2019 roku. Szukałem wszędzie, aby znaleźć właściwy rozmiar dętki tylnej opony. W instrukcji serwisowej Hondy nic nie ma. Nigdy nie widziałem dętki 150/70 18. Widziałem, jak ludzie mówią, żeby używać dętki 140/110 18, która jest dość zbliżona rozmiarem opony i wydaje się jedyną dostępną, która jest zbliżona rozmiarem. Widziałem też, że z tyłu używa się 4.00/4.50, co jest dość małe i pasowałoby do obręczy, ale nie do opony. Tylna obręcz ma rozmiar 4.00 x 18, ale opona, 150 mm, ma 5,90 lub bliżej 6. Wiem, że dętki mogą się rozciągać, ale wtedy dętka staje się cieńsza i nie chcesz zbyt dużej dętki, bo może się złożyć i tak dostaniesz flaka.

Przód: Opona 90/90 21 Dętka 2.75/3.00 - 21 (Ten rozmiar był z numerem części Hondy)
Tył: Opona 150/70 18 Dętka ??

Czy należy również wkładać nowe dętki z nowymi oponami za każdym razem, czy tylko w razie potrzeby? Czy wkładasz jakiś talk w celu zmniejszenia tarcia między oponą a dętką? Jestem przyzwyczajony tylko do motocykli crossowych i jestem o wiele mniej wybredny w kwestii dętek w tej aplikacji, gdzie wymieniam je tylko w razie potrzeby i używam talku, ale dętki są łatwo dostępne w tych rozmiarach w razie potrzeby, tanie i nie jadę nimi 80 MPH po autostradzie, no, rzadko.

Bawiłem się myślą o zrobieniu konwersji bezdętkowej taśmą 3M na tylnym kole i pozostawieniu przodu z dętką tylko ze względu na ten problem z rozmiarem tylnej dętki. Może za dużo o tym myślę. Chcę po prostu mieć wszystko pod ręką, kiedy zmieniam te opony i nie czekać tydzień na dętkę. Myślę, że mógłbym po prostu zamówić dętkę OEM od Hondy i zobaczyć, czy rozmiar jest na niej zaznaczony, ale kolejne 40 dolarów tylko za dętkę, kiedy opony i tak będą kosztować ponad 300 dolarów, wydaje się trochę śmieszne, zwłaszcza przy przebiegu, jaki robię.

#3 ·
Miałem podobną frustrację, szukając właściwej dętki tylnej. Sklep Hondy próbował sprzedać mi dętkę wzmocnioną z rynku wtórnego (grubą i ciężką), która była wymieniona dla wielu zakresów rozmiarów. Na opakowaniu znajdowało się ostrzeżenie „nie do użytku przy dużych prędkościach/na autostradzie / tylko w terenie itp. Byłem podejrzliwy wobec ich nacisku na sprzedaż, ponieważ jeżdżę głównie po asfalcie. Skończyło się na tym, że zamówiłem dętki Honda OEM z przodu i z tyłu. Dętka tylna jest produkowana przez firmę Dunlop, a przednia przez IRC. Obie dętki mają rozmiar nadrukowany na dętce.

Tak, założyłem nowe dętki przy wymianie opon. Rozprowadzam trochę talku wokół wnętrza nowych opon za pomocą ręcznika warsztatowego. Ostrzegam, talk jest trudny do zdobycia. Kupiłem swój w sklepie z częściami samochodowymi - przeznaczony specjalnie do dętek i kupiłem puszkę smaru do opon z pędzlem do czyszczenia stopki.

Edycja: Powinienem również wspomnieć, że zamontowałem nowe taśmy na obręcze kół Honda OEM z przodu i z tyłu.
Czy wiesz, jaki był rozmiar tylnej dętki OEM Honda?

#5 ·
Wiem, że to stare, ale w końcu wymieniłem opony i dętki. Zamówiłem dętki Honda OEM. Stare dętki, które wyciągnąłem po 5200 milach, wyglądały dobrze i mogłem je ponownie wykorzystać, ale przynajmniej mam je teraz jako zapasowe. Tył to 140:150/70R18 i trudno go znaleźć. OEM i link, który zamieścił Cuchulian, to jedyne, jakie kiedykolwiek widziałem. Chociaż widziałem, jak ludzie używają mniejszych, bardziej popularnych na tylnej osi, niebezpieczeństwo polega na rozciąganiu się dętki, co może sprawić, że będzie bardzo cienka i podatna na przedwczesne uszkodzenie. Przód to popularny 2.75/3.00-21 i ten sam rozmiar co przód w moim 650L, co jest miłe.

#8 ·
Mam ATAS z 2019 roku. Szukałem wszędzie, aby znaleźć właściwy rozmiar dętki tylnej opony. W instrukcji serwisowej Hondy nic nie ma. Nigdy nie widziałem dętki 150/70 18. Widziałem, jak ludzie mówią, żeby używać dętki 140/110 18, która jest dość zbliżona do rozmiaru opony i wydaje się być jedyną dostępną w tym rozmiarze. Widziałem też, że z tyłu używa się 4.00/4.50, co jest dość małe i pasowałoby do obręczy, ale nie do opony. Tylna obręcz ma rozmiar 4.00 x 18, ale opona, 150 mm, ma 5,90 lub bliżej 6. Wiem, że dętki mogą się rozciągać, ale wtedy dętka staje się cieńsza i nie chcesz zbyt dużej dętki, bo może się złożyć i tak dostaniesz flaka.

Przód: Opona 90/90 21 Dętka 2.75/3.00 - 21 (Ten rozmiar był z numerem części Hondy)
Tył: Opona 150/70 18 Dętka ??

Czy za każdym razem wkładać nowe dętki z nowymi oponami, czy tylko wymieniać je w razie potrzeby? Czy wkładasz jakiś talk w proszku, aby zapobiec tarciu między oponą a dętką? Jestem przyzwyczajony tylko do motocykli crossowych i jestem o wiele mniej wybredny w kwestii dętek w tym zastosowaniu, gdzie wymieniam je tylko w razie potrzeby i używam talku w proszku, ale dętki są łatwo dostępne w tych rozmiarach, jeśli są potrzebne, tanie i nie jadę z nimi 80 MPH po autostradzie, no cóż, rzadko.

Bawiłem się pomysłem zrobienia konwersji bezdętkowej z taśmą 3M na tylnym kole i pozostawienia przodu z dętką tylko z powodu tego problemu z rozmiarem tylnej dętki. Może za dużo o tym myślę. Chcę po prostu mieć wszystko pod ręką, kiedy zmieniam te opony i nie czekać tydzień na dętkę. Chyba mógłbym po prostu zamówić dętkę OEM od Hondy i zobaczyć, czy jest na niej zaznaczony rozmiar, ale kolejne 40 dolarów tylko za dętkę, kiedy opony i tak będą kosztować ponad 300 dolarów, wydaje się trochę śmieszne, zwłaszcza przy przebiegu, który robię.
Sprawdziłem oryginalną dętkę do tylnej opony w moim ATAS z 2019 roku. Oznaczenia na dętce są poniżej.
Dunlop M/C11J85521
140/10R18
150/70R18 SNI

Zachowałem oryginalną dętkę jako potencjalny zapas w razie potrzeby. Nadal wygląda dobrze i czułbym się komfortowo, używając jej w razie potrzeby. Po prostu wolę wymieniać dętkę, gdy wymieniam oponę. Opaski na obręcze nie są bardzo drogie i mogą być przydatne, jeśli ta, której używasz, jest wątpliwa. Dętka jest produkowana przez firmę Dunlop. O ile nie jest produkowana i sprzedawana tylko dla Hondy, powinna być do niej odniesienie na liście części.