Honda Africa Twin Forum banner
21 - 33 of 33 Posts
Wszystkie dowody, które widziałem dotyczące trybu G, sugerują, że wszystko ma związek z załączaniem sprzęgła. Dane Hondy online sugerują, że sprzęgło załącza się z mniejszym poślizgiem, instrukcja obsługi sugeruje, że to również jego funkcja. Nigdy nie widziałem żadnej wzmianki o tym, że wydłuża obroty przed zmianą biegów. Może tak jest, ale z pewnością nie jest to to, co Honda mówi o jego celu i efekcie, a przynajmniej nigdy nie widziałem, żeby o tym wspominali.
Tryb G dla DCT
To temat, który wielu myli. Wiele dyskusji online skierowałem do witryny publikacji badawczych Hondy, gdzie można to przeczytać szczegółowo.
Vol28-2e_02 Rozwój CRF1000L Africa Twin
Te „prace” są szczegółowe i ozdobione kolorowymi wykresami, które pokazują różnice w zmianie biegów z włączonym i wyłączonym trybem G (str. 17 RYC. 23)
.
Ten dokument stwierdza czarno na białym, że tryb G zmienia harmonogramy zmiany biegów we WSZYSTKICH trybach jazdy.

Interesujące, widzę to po raz pierwszy. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że zmiana jest minimalna przy zmianie w górę, ale nieco większa przy zmianie w dół. Dobrze byłoby, gdyby na wykresie były liczby dotyczące prędkości. Przyjrzę się temu bliżej, jak wrócę do domu.
Niestety, wydaje się, że nie ma takiej samej ilości informacji dla 1100, ale prawdopodobnie będzie podobnie.

Od premiery DCT Africa Twin w 2016 roku interesują mnie efekty trybu G. Na początku Honda również mocno promowała tę funkcję.
Ale z każdym rokiem punkty dyskusji DCT przesuwały się w kierunku "najnowszych i najlepszych" dodatków, takich jak integracja IMU i EERA itp.
Pamiętam, że linkowałem do kilku filmów wyprodukowanych przez Hondę, demonstrujących POV kierowców, podkreślających funkcje przycisku G.
Były to ćwiczenia w ósemki i starty pod górę, które ułatwiają testowanie efektów "nieco szybszego" załączania sprzęgła.
Oczywiście powierzchnia była żwirowa, a nie utwardzona. To i pozostałości po tym, co opublikowałem wcześniej w artykule.
Wszystko, co możemy zrobić od tego momentu, to zobaczyć to na własne oczy.
Najlepsze jest to, że każdy może wyjść i przetestować ten przycisk G.

Tryb G dla DCT
To temat, który wielu myli. Wiele dyskusji online skierowałem do strony Honda Research Publication, gdzie można przeczytać o tym szczegółowo.
Vol28-2e_02 Rozwój CRF1000L Africa Twin
Te 'prace' są szczegółowe i ozdobione kolorowymi wykresami, które pokazują różnice w zmianie biegów z włączonym i wyłączonym trybem G (str. 17 RYC. 23).
Ten artykuł czarno na białym stwierdza, że tryb G zmienia harmonogramy zmiany biegów we WSZYSTKICH trybach jazdy.
Czy przypadkiem masz zrzut ekranu tego? Dziękuję.

Od debiutu DCT Africa Twin w 2016 roku byłem zainteresowany efektami trybu G. Na początku Honda również mocno promowała tę funkcję.
Ale z każdym rokiem punkty dyskusji DCT przenosiły się w kierunku "najnowszych i najlepszych" dodatków, takich jak integracja IMU i EERA itp.
Pamiętam, że linkowałem do kilku filmów wyprodukowanych przez Hondę, demonstrujących POV kierowców, podkreślających funkcje przycisku G.
Były to ćwiczenia w ósemki i starty pod górę, które ułatwiają testowanie efektów 'nieco szybszego' załączania sprzęgła.
Oczywiście powierzchnia była żwirowa, a nie asfaltowa. To i resztki tego, co zostało opublikowane w dokumencie, do którego wcześniej linkowałem.
Wszystko, co musimy zrobić od tego momentu, to zobaczyć to na własne oczy
.
Najlepsze jest to, że każdy może wyjść i przetestować ten przycisk G )
Przeczytałem już ten dokument i jest on trochę ubogi w informacje, opisuje pewne rzeczy, ale bez liczb, co sprawia, że ​​są one nieco niejasne, szkoda, naprawdę, ale i tak interesujące.
Widziałem i również linkowałem do tekstu dotyczącego ósemki, o której wspominasz, ale nie widziałem żadnych filmów.

Przetestowałem tryb G na moim poprzednim AT z 2021 roku, ale nie poczułem absolutnie żadnej różnicy, co naprawdę mnie nie zdziwiło, ponieważ nie mogłem poczuć żadnej różnicy na tym motocyklu podczas zmiany jakichkolwiek ustawień, z wyjątkiem D/S1/S2/S3. A teraz mam ATAS z 2022 roku, wiem, że z tym motocyklem na pewno był problem, ponieważ na obecnym motocyklu naprawdę czuję różnicę, gdy coś zmieniam. Będę musiał wypróbować tryb G na tym i zobaczyć, jak to jest.

Zgadzam się z tobą. Szczerze mówiąc, nie próbowałem trybu G w moim ATAS 2022 zbyt często. Starsze modele mają dedykowany przycisk, ale po przeniesieniu tej funkcji do labiryntu wyświetlacza pokładowego, rzadko z niego korzystam. TAK, jestem świadomy użycia przycisku ulubionych, ale wolę zostawić go dla HSTC, którego potrzebuję częściej. Moim zdaniem zawsze była to bardzo 'specjalistyczna' funkcja - aby mieć więcej zabawy w terenie. Niektórzy wspominali, że pomaga w wolnych zakrętach i się z tym zgadzam, ale dla mnie tylny hamulec jest wystarczający bez trybu G.

Próbowałem tego dzisiaj na 130-milowej trasie wąskimi, pagórkowatymi drogami gruntowymi i muszę przyznać, że mi się to podobało.

Co mogę powiedzieć, to to, że nie odczułem żadnej różnicy w opóźnianiu zmiany biegu na wyższy, wydawało się, że zmienia bieg na wyższy przy dokładnie tych samych obrotach/prędkości, co po wyłączeniu.

Myslałem, że redukuje biegi szybciej podczas zwalniania, było to dość oczywiste, ponieważ zwykle redukuję biegi za pomocą przełącznika nożnego, ale kilka razy dzisiaj miałem zamiar zredukować bieg, a motocykl zrobił to sam i po tym po prostu pozwoliłem mu redukować biegi i w większości pasowało to do tego, jak lubię.

Start był taki sam jak zwykle ze poślizgiem sprzęgła, który zwykle mam i nie mogę powiedzieć, żebym zauważył, że sprzęgło włącza się szybciej na innych biegach, ale to, co poczułem, to to, że wydaje się bardziej bezpośrednim połączeniem z przepustnicą. Trudno to wytłumaczyć, ale w pewien sposób czułem się tak, jakby mapowanie paliwa zostało w jakiś sposób zmienione.

Będę musiał spróbować jeszcze raz i zobaczyć, czy uda mi się zawęzić.

Instrukcja mówi, że jeśli włączysz w trybach użytkownika, pozostanie po cyklu przełącznika zapłonu, ale niestety dla mnie to się nie dzieje, więc trzeba to zrobić za pośrednictwem strony 4 złotego ekranu, wszystkie moje tryby z wyjątkiem offroad są ustawione na złoty ekran, więc jest to dość łatwe do nawigacji i zmiany, ale szkoda, że nie pozostanie, przynajmniej dla mnie, w trybach użytkownika.

Podobnie jak Ty mam HSTC ustawione dla ulubionego przycisku i tak pozostanie.

A tak przy okazji, teraz używam głównie trybu G i bardzo mi się podoba. Nadal nie potrafię tak naprawdę określić, jaka jest różnica, ale po prostu czuję się lepiej. Nie zauważam żadnej zmiany w schemacie zmiany biegów w górę, ale zauważam, że redukuje biegi szybciej. Szkoda, że nie mogę ustawić trybu G w trybach użytkownika, tak jak mówi instrukcja. W tej chwili mam go ustawionego jako ulubiony, ale wolę, żeby to było dla HSTC.

A tak przy okazji, używam teraz głównie trybu G i bardzo mi się podoba. Nadal nie potrafię tak naprawdę określić, jaka jest główna różnica, ale po prostu czuję się lepiej. Nie zauważam żadnej zmiany w schemacie zmiany biegów w górę, ale zauważam, że szybciej redukuje biegi. Szkoda, że nie mogę sprawić, by trzymał się trybu G w trybach użytkownika, tak jak mówi instrukcja. W tej chwili mam go ustawionego na ulubiony, ale wolę, żeby to było dla HSTC.

Powodem, dla którego nigdy wcześniej tego nie próbowałem na tym motocyklu, było to, że na moim poprzednim nie było absolutnie żadnej różnicy, czy był włączony, czy wyłączony, ale ten motocykl nie wydawał się reagować na żadne ustawienia, czy to tryby, moc czy EB itp., wszystkie były takie same.
Też to próbowałem (na moim motocyklu z 2019 roku) i wcześniej myślałem, że nie zauważyłem żadnej różnicy, ale teraz myślę, że rzeczywiście trzyma niższy bieg dłużej - na przykład wybierze 3. bieg zamiast normalnego 4. biegu przy 30 milach na godzinę w mieście w trybie D. Co sprawiło, że zastanawiałem się, czym to się różni od (powiedzmy) trybu S1 🤷‍♂️
Mike

Też to próbowałem (na moim motocyklu z 2019 roku) i wcześniej myślałem, że nie zauważyłem żadnej różnicy, ale teraz myślę, że rzeczywiście trzyma niższy bieg dłużej - na przykład wybierze 3. bieg zamiast normalnego 4. biegu przy 30 mph w mieście w trybie D. Co sprawiło, że zastanawiałem się, czym to się różni od (powiedzmy) trybu S1 🤷‍♂️
Mike
Jak mówiłem, mój wydaje się zmieniać bieg w górę w tym samym momencie, co normalnie w trybie S, w którym jesteś, ale zwalniając przed zakrętem itp. wydaje się, że zmieni bieg w dół wcześniej niż normalnie. Jeśli chodzi o jazdę na niższym biegu przy danej stałej prędkości, nie widzę tego, ale może być inaczej w trybie D, ponieważ nigdy go nie używam. Wcześniej używałem S2, ale kiedy dostałem dźwignię zmiany biegów, wolałem S1, ponieważ zmienia bieg w górę, kiedy ja bym to zrobił, ale wolno zmieniał bieg w dół, ale z dźwignią zmiany biegów mogłem zmieniać bieg w dół ręcznie, zbliżając się do zakrętów lub skrzyżowań. Z włączonym trybem G stwierdzam, że zmienia bieg w dół automatycznie w punktach, w których robiłbym to ręcznie za pomocą dźwigni zmiany biegów.

Właśnie byłem na krótkim biegu do warsztatu, więc rzuciłem okiem. Przejeżdżając przez małą wioskę z ograniczeniem prędkości do 20 mil na godzinę i w trybie S1, motocykl był na 3. biegu z włączonym lub wyłączonym trybem G, więc dla mnie wydaje się, że używa tego samego biegu podczas jazdy ze stałą prędkością, niezależnie od tego, czy tryb G jest włączony.

21 - 33 of 33 Posts