Honda Africa Twin Forum banner

Regulacja dźwigni zmiany biegów - prosta

4.1K views 8 replies 6 participants last post by  Unlock Apex  
#1 ·
Kupiłem nowe buty, Sidi Adventure 2. Ale potem musiałem wyregulować położenie dźwigni, aby uzyskać większą szczelinę. To było łatwe. Po prostu odkręciłem śrubę mocującą ramię do skrzyni biegów, zdjąłem je, założyłem z powrotem kilka ząbków dalej. Nie regulowałem długości głównego drążka, ponieważ górna nakrętka kontrująca była zbyt mocno dokręcona. Wydaje się jednak, że znacznie poprawiło to zmianę biegów, nawet w porównaniu do używania mniejszych butów. Teraz za każdym razem uzyskuję idealne zmiany i mogę precyzyjniej wybierać neutralny.

Duże i bardzo wygodne buty.

Image

Zmieniono położenie dźwigni. Odkręcenia wymagała tylko śruba na górze.

Image

#2 ·
Ostrzeżenie: Nakrętki prętów mają gwint prawy (RH), a druga lewy (LH).
Oznacza to, że możesz odczuwać zbyt duże napięcie.
Dokręcałeś mocniej.
Został zaprojektowany tak, aby można było wydłużać lub skracać pręt na miejscu, bez konieczności zdejmowania górnej lub dolnej dźwigni.

#7 ·
Powodem wyrównania szczeliny ramienia dźwigni zmiany biegów ze znakiem na trzpieniu dźwigni zmiany biegów jest uzyskanie optymalnej dźwigni poprzez trzpień dźwigni zmiany biegów, co zapewnia płynniejszą zmianę biegów.

Kiedy trzpień dźwigni zmiany biegów i ramię są prawidłowo wyrównane, wyreguluj wysokość dźwigni zmiany biegów, regulując drążek kierowniczy, zauważając, że dolny koniec drążka kierowniczego ma lewy gwint (lewy luz) a górny koniec ma prawy gwint (prawy luz).

#9 ·
Powodem wyrównania szczeliny ramienia dźwigni zmiany biegów ze znakiem na trzpieniu dźwigni zmiany biegów jest uzyskanie optymalnej dźwigni poprzez trzpień dźwigni zmiany biegów, co zapewnia płynniejszą zmianę biegów.

Kiedy trzpień dźwigni zmiany biegów i ramię są prawidłowo ustawione, wyreguluj wysokość dźwigni zmiany biegów, regulując drążek kierowniczy, zauważając, że dolny koniec drążka kierowniczego ma lewy gwint (lewy luz), a górny koniec ma prawy gwint (prawy luz).
Mam zupełnie nowy model Africa Twin z 2024 roku. Jeśli dobrze rozumiem, nie powinienem w ogóle majstrować przy ramieniu dźwigni zmiany biegów i wielowypuście dźwigni zmiany biegów? Tylko wyregulować drążek kierowniczy? Czy wydłużenie/skrócenie drążka miałoby jakiś negatywny wpływ na zmianę biegów?

W tej chwili, kiedy jeżdżę w butach ulicznych na standardowej pozycji dźwigni zmiany biegów, czuję się świetnie/łatwo zmieniać biegi. Zamierzam kupić obniżone podnóżki o 3/4". Zastanawiam się, czy dodanie butów ADV/terenowych spowoduje, że dźwignia zmiany biegów pozostanie w dobrej pozycji bez regulacji, ponieważ buty ADV są znacznie grubsze niż buty uliczne.

Jeśli chodzi o ramię hamulca, ta dźwignia musi być regulowana przez obracanie na wielowypustach, prawda? Uważam, że musiałbym obrócić ramię hamulca, aby było niżej z obniżonymi podnóżkami o 3/4". Mam również powiększalnik pedału hamulca AltRider, który zamierzam założyć, co sprawi, że platforma pedału będzie jeszcze wyższa.