Honda Africa Twin Forum banner

Ustawienie mocy 1-4? Zdezorientowany!!

21K views 28 replies 13 participants last post by  AT-Dragon  
#1 ·
Cześć wszystkim.
Odebrałem mojego ATAS kilka dni temu i mam pytanie, na które mam nadzieję, że wy, znający się na rzeczy ludzie, będziecie w stanie mi odpowiedzieć.
Jeśli chodzi o wyświetlacz mocy, pokazuje on 4 sekcje, niektóre szare, a niektóre niebieskie. Dealer Hondy, od którego go kupiłem, powiedział mi, że gdy świeci się więcej niebieskich sekcji, to jest więcej mocy, więc 4 niebieskie sekcje oznaczają pełną moc, a mniej niebieskich sekcji oznacza mniej mocy. Przeczytałem instrukcję obsługi motocykla, w której napisano, że pełna moc to 1, a najmniejsza moc to 4!! Czy to oznacza, że jeśli mam 1 niebieską sekcję, to mam pełną moc, czy też, jak stwierdził dealer, mam najmniejszą moc? Czuję się trochę zdezorientowany w tej chwili. W mojej głowie, żeby spojrzeć na informacje o mocy, pomyślałem, że pełna moc to pełny niebieski. Wydaje się to trochę do tyłu, że pełna moc byłaby mniej niebieska.
Wszelka pomoc w wyjaśnieniu tego dla mnie byłaby bardzo mile widziana. Dziękuję.

#4 ·
Sprzedawca się myli..
Pomyśl o „P” jako o REDUKCJI mocy i tak jak we wszystkich ustawieniach, im WYŻSZA liczba (lub liczba kresek), tym bardziej INWAZYJne jest to.
Osobiście uważam, że Honda powinna była to tak wymienić za pomocą „PR”
Sprzedawca się myli..
Pomyśl o „P” jako o REDUKCJI mocy i tak jak we wszystkich ustawieniach, im WYŻSZA liczba (lub liczba kresek), tym bardziej INWAZYJne jest to.
Osobiście uważam, że Honda powinna była to tak wymienić za pomocą „PR”
To bardziej w porządku, dobra, jasna odpowiedź, której szukałem. Sprzedawca wydawał się tylko nieznacznie mieszać w sprawach. Więc jeśli mam podświetloną 1 niebieską sekcję, to pełna moc, a 4 niebieskie sekcje to najmniejsza moc. Teraz rozumiem. Chociaż w mojej głowie powinno być: im więcej niebieskiego się świeci, tym więcej mocy. Wydaje się to trochę dziwne, że Honda tak to zrobiła. Ale jak mówisz, jeśli pomyślę o tym jako o redukcji mocy, łatwiej to zrozumieć. Dziękuję za odpowiedź.
P.S. W odpowiedzi na Twoją drugą odpowiedź, mam wersję manualną.(y)

#3 ·
Przy okazji, więcej informacji na temat DCT;

#10 ·
To jak kontrola trakcji w modelu 2017.
3 paski = najbardziej inwazyjna, domyślna przy uruchomieniu
1 pasek = najmniej inwazyjna
0 pasków = Kontrola trakcji WYŁ.
Intuicyjna, ma sens. Jeśli podążasz za logiką, ma to sens również w przypadku ustawień mocy.

#14 ·
To straszne, że Twój dealer tak bardzo by się pomylił!!

Powiedziano mi, żebym myślał o tym jako o zakłóceniach. każdy niebieski znak = więcej zakłóceń od elektroniki.
to w pewnym sensie pomaga ci myśleć o tym jaśniej, wydaje mi się... ale to trochę na opak szczerze mówiąc
Zgadzam się, więc w drodze do domu po odebraniu mojego nowego roweru, próbując się do niego przyzwyczaić, i do godzin szczytu, i będąc w obcym mieście bez nawigacji, jechałem do domu z pełną mocą, a nie z najmniejszą mocą, jak myślałem!! Wow, przynajmniej miałem dobrą jazdę do domu.

#17 ·
Więc, biorąc pod uwagę, że prawie zawsze jeżdżę na Tour w trybie Sport 2, jestem prawie na pełnej mocy, ponieważ Tour ma jeden niebieski segment mocy. Jest żywy i zabawny.
Muszę nauczyć się programować User 1, ponieważ w tej chwili trochę obniżam moc, przechodząc do Sports 1, który wchodzi na wyższy bieg trochę szybciej, więc obroty są niższe. Jeszcze nie próbowałem S3 😱
Witamy na forum Grasshopper.

Zapraszamy do przedstawienia się w dziale Przedstawienia nowych członków forum.

#19 ·
Zauważyłem, że zazwyczaj wiem więcej o każdym motocyklu na podłodze niż ktokolwiek inny, poza mechanikiem. Nie jestem pewien, jak można pracować w salonie motocyklowym i nie być entuzjastą motocykli, ale tak się zdarza.

#20 ·
Stwierdziłem, że zwykle wiem więcej o każdym motocyklu na podłodze niż ktokolwiek inny, z wyjątkiem mechanika. Nie jestem pewien, jak można pracować w salonie motocyklowym i nie być entuzjastą motocykli, ale tak się zdarza.
Zastanawiam się, ilu projektantów/inżynierów projektów motocyklowych nie jeździ na motocyklach? Założę się, że bylibyśmy zaskoczeni odpowiedzią.

" ... nie, nie, AT wyświetli parametry mocy w ten sposób. Kierowca dostosuje swój nawyk. Ten projekt interfejsu ma sens dla mojego syna, który cały dzień gra w gry wideo walki. Jeśli ktoś miałby znać najlepszy interfejs, to na pewno on ... "

#21 ·
To bardzo mylące, jednak robię to w ten sposób. Mniej znaczy więcej w każdym sektorze. Mniej niebieskich segmentów równa się większej mocy lub Im więcej niebieskiego na EB, tym mniejsze hamowanie silnikiem. Więcej to mniej. Mam nadzieję, że ktoś to zauważył i zmienił. Odbieram mój model 22 dct w przyszłym tygodniu, ale jestem pewien, że nie został on zmieniony:))

#29 ·
Podstawową zasadą, o której należy pamiętać, jest to, że im wyższa liczba, tym bardziej inwazyjna. lol to i „P” to tak naprawdę POWER DELIVERY, nie wpływa na rzeczywistą moc koni mechanicznych motocykla, po prostu dodaje efekt narastania do przepustnicy (wtryskiwacze, żeby być bardziej precyzyjnym), więc motocykl jest mniej responsywny.

• Like
Reactions: wags and Royal450L