Honda Africa Twin Forum banner

Bateria zamienna

2.5K views 26 replies 10 participants last post by  superBaloney  
#1 ·
Wpadam na wiele ślepych zaułków. Czy ktoś próbował używać Antigravity ATZ-7? Jestem w Stanach Zjednoczonych i jedyne bezpośrednie zamienniki litu, jakie znalazłem, to albo standardowy Eliiy HY110, Morobatt MPLX6.0-HP lub Shido LTZ8V. Niestety, dwie ostatnie, przystępne cenowo opcje, są obecnie niedostępne. Bateria Antigravity wydaje się być tylko nieco za długa, ale może się zmieści. Daj mi znać, czy masz doświadczenie w używaniu tej baterii z AT 1100 lub możesz polecić inną, łatwo dostępną baterię litową. Dziękuję bardzo!!!

#4 ·
Eliiy HY110 ma 120A CCA i 6 Ah, prawda? Te same parametry dla Motobatt. Shido, jak rozumiem, jest zamiennikiem baterii Eliiy. Ma niższą wartość Ah (4,5), co wydaje się dziwne, ale wiele stron internetowych wymienia go jako odpowiedni dla CRF1100L.

Jestem zaskoczony, że nikt jeszcze nie skompilował listy akumulatorów odpowiednich dla AT1100. Wszyscy wydają się mieć to samo pytanie i wciąż spekulujemy.
Widziałem to dla Motobatt i to niezła opcja w tej cenie, gdy jest dostępna. Czasami mogą pojawić się pewne pytania dotyczące rzeczywistych AH w przypadku akumulatorów litowych. Jest wymieniony jako około 1 funt lżejszy niż HY110, więc kto wie. Naprawdę nie chciałbym schodzić poniżej CA lub AH niż OEM, ale w tej cenie można kupić 2 Motobatt.

#7 ·

Mogę potwierdzić, że ta bateria pasuje do skrzynki na baterie. Fantastyczna bateria.
Dziękuję! Wymieniałem e-maile z technikiem w Antigravity. Miły facet.

Dodam to do listy, którą kompiluję dla akumulatorów odpowiednich dla AT1100.

Zamówiłem Shorai, ale byłem również zainteresowany jednym od Shido i innym od JMT. Fajnie jest rozważyć baterię wyprodukowaną w Niemczech!!

Mam zwrócić ten z Antigravity, ponieważ technik powiedział, że nie jest odpowiedni. Myślę, że ten, który kupiłeś, nie ma BMS ani innych zabezpieczeń i dlatego mi go nie polecił. Na zdrowie!!!

#8 ·
...i zanim ci, którzy preferują uspokajająco drogi sprzęt, utrwalą mity producentów, ich porównania są dokonywane między litowo-jonowymi a konwencjonalnymi akumulatorami kwasowo-ołowiowymi, przy czym punktem wyjścia jest to, że akumulatory kwasowo-ołowiowe AGM przewyższają i przewyższają konwencjonalne akumulatory kwasowo-ołowiowe o całe mile. Również akumulatory litowe nie mogą być testowane na CCA zgodnie z wymogami różnych norm (SAE, DIN, EN1, EN2 i JIS), a wszelkie roszczenia CCA są czysto spekulacyjne, równoważniki zgłoszone przez producenta.

#12 ·
Cóż, mój ATAS z 2018 roku wciąż ma tę samą baterię litową co nową, więc ma 7 lat i 50 000 mil przebiegu, więc wciąż działa dobrze.
Zgaduję, że tam nie ma blisko zamarzania albo masz ogrzewany garaż. Zdrówko!

Mogę potwierdzić, że ta bateria pasuje do skrzynki na baterie. Fantastyczna bateria.
Mówimy o 1100, a nie o 1000, prawda?

#13 ·
Czy ocena Ah akumulatora nie jest wskazaniem natężenia (A), jakie akumulator powinien być w stanie zapewnić przez jedną godzinę (h)?

Po przeczytaniu specyfikacji dla 'Antigravity AG 1201' muszę zapytać, w jaki sposób może być oceniany jako "16 amperogodzin (Pb Eq)/ 8Ah (Rzeczywiste)"? Rozumiem, że (Pb Eq) odnosi się do 'odpowiednika ołowiu', ale w jaki sposób we wszechświecie Ohma akumulator może być oceniany na 16Ah, ale tylko odpowiadać 8Ah?

#16 ·
Cóż, mój ATAS z 2018 roku wciąż ma tę samą baterię litową co nową, więc ma 7 lat i 50 000 mil przebiegu, więc wciąż działa dobrze.
Zgaduję, że tam nie ma blisko zamarzania albo masz ogrzewany garaż. Na zdrowie!

Tak, mówię o 1100. Mam 1100 z 2021 roku i jest ciasno, ale pasuje. Kupiłem ją, bo chciałem baterię z dużą rezerwą mocy.
Myślałem o tej baterii, ale technik z Antigravity zalecił użycie baterii z BMS na AT. Nie jestem pewien, jak ważna jest ta funkcja. Właśnie miałem mój BMS na standardowym Eliiy. Komórki są jednak dobre!

#17 ·
Zgaduję, że tam nie ma blisko zamarzania albo masz ogrzewany garaż. Na zdrowie!
Myślałem o tym akumulatorze, ale technik z Antigravity zalecił użycie akumulatora z BMS na AT. Nie jestem pewien, jak ważna jest ta funkcja. Właśnie miałem swój BMS na standardowym Eliiy. Komórki są jednak dobre!
BMS spalone. Nie jestem pewien jak. Porozmawiam z technikiem od akumulatorów w lokalnym sklepie jutro, aby dowiedzieć się, jak to mogło się stać i czy można/jest to opłacalne, aby wymienić BMS.

#18 ·
Z tego, co rozumiem, system zarządzania akumulatorem (BMS) to tylko przełącznik, choć skomplikowany, który odłącza ogniwa akumulatora w przypadku przeładowania, rozładowania lub innej niepożądanej awarii akumulatora. Udokumentowanym rozwiązaniem jest połączenie 'martwego' akumulatora litowego równolegle z innym akumulatorem 12 V i ładowarką litową, aby obudzić BMS i naładować ponownie akumulator litowy.

Pytanie za 64 000 dolarów brzmi: dlaczego akumulatory litowe i ich systemy zarządzania akumulatorami nie są produkowane i dostarczane jako oddzielne jednostki?

#26 · (Edited)
Czy jest tu ktoś z RPA? Chciałbym zaimportować akumulator do mojego ATAS 2020, ale słyszałem, że Urząd Celny nie zezwala na wwożenie baterii litowych ze względu na ryzyko, że są to towary niebezpieczne. Słyszałeś coś takiego podczas importu do RPA?
Wystarczy wygooglować wymagania transportowe dla litu w RPA.
Myślę, że okaże się, że można je importować tylko drogą morską, drogową i kolejową + o ile są naładowane w 30/50% + w specjalnie zbudowanym pudełku chroniącym je przed ciepłem, światłem słonecznym, wodą i zgnieceniem.
Większe jednostki (do domu) powinny być transportowane w kontrolowanej temperaturze, 15 do 17 °C
Akumulator jonowy jest lotny w porównaniu z typem nieładowalnym.
To tylko moja interpretacja, ale nie mogę się powstrzymać od myślenia, że cofamy się w rozwoju!