Honda Africa Twin Forum banner

Szukam rekomendacji dotyczących modyfikacji dla wysokich kierowców.

1.8K views 36 replies 7 participants last post by  Hood  
#1 ·
Dzisiaj zabrałem do domu nowy, pozostały model 2024 AT w wersji podstawowej z manualną skrzynią biegów. Uwielbiam ten motocykl i nie miałem jeszcze okazji, żeby go porządnie przetestować, ponieważ przechodzi on procedurę docierania. Jednak po około 30 minutach jazdy do domu poczułem ból w dolnej części pleców. Zakładam, że jest to spowodowane odległością między siedzeniem a podnóżkami. Albo całym trójkątem: kierownica - siedzenie - podnóżki.

Dla porównania, mam 188 cm wzrostu i miałem siedzenie w wysokiej pozycji. Myślę, że będę potrzebował podwyższeń kierownicy, wyższego siedzenia i obniżonych podnóżków.

Czy są tu jacyś kierowcy AT o podobnych gabarytach, którzy mają rozwiązanie, które u nich działa? Jestem gotów wydać trochę pieniędzy, żeby dopasować motocykl do siebie i cieszyć się o wiele większą liczbą przejechanych kilometrów.

Dzięki.

#3 ·
Dziś zabrałem do domu nowy, pozostały model 2024 AT w wersji podstawowej z manualną skrzynią biegów. Uwielbiam ten motocykl i nie miałem jeszcze okazji, żeby go porządnie przetestować, ponieważ przechodzi procedurę docierania. Jednak po około 30 minutach jazdy do domu poczułem ból w dolnej części pleców. Zakładam, że to przez odległość między siedzeniem a podnóżkami. Albo przez cały trójkąt: kierownica - siedzenie - podnóżki.

Dla porównania, mam 188 cm wzrostu i miałem siedzenie w wysokiej pozycji. Myślę, że będę potrzebował podwyższenia kierownicy, wyższego siedzenia i obniżonych podnóżków.

Czy są tu podobnej wielkości kierowcy AT, którzy mają rozwiązanie, które u nich działa? Jestem gotowy wydać trochę pieniędzy, żeby dobrze dopasować motocykl do siebie i cieszyć się o wiele większą liczbą przejechanych kilometrów.

Dzięki.
Gratulacje z okazji nowego motocykla! Mam 195 cm wzrostu i mam ATAS, zainstalowałem wysokie siedzenie Seat Concepts, podwyższenia kierownicy Rox i obniżone podnóżki Knight Design i zrobiło to ogromną różnicę. Jeźdź bezpiecznie i jeźdź często!

#4 ·
Gratulacje z okazji nowego motocykla! Mam 1,95 m wzrostu i mam ATAS i zainstalowałem wysoką siedzenie Seat Concepts, podwyższenia kierownicy Rox i obniżone podnóżki Knight Design i zrobiło to ogromną różnicę. Jeźdź bezpiecznie i jeźdź często!
Czy dostałeś siedzenie rajdowe w stylu kanapy? A może zdecydowałeś się na wysokie siedzenie, które ma wyraźną przednią i tylną część?

#10 ·
Poprawny, z czarnymi bokami z włókna węglowego, pół-chwytliwym wierzchem. Jest bardzo mała szczelina, prawie niezauważalna, tuż nad miejscem, w którym znajduje się klucz do wyjęcia siedzenia. Ponadto, jeśli jesteś aktywnym/emerytowanym wojskowym, oferują 10% zniżki.

#21 ·
Obniżaj podnóżki tylko wtedy, gdy kolana nie przylegają dobrze do zbiornika podczas siedzenia. W moim ATAS z 2018 roku kolana znajdowały się tuż nad wgłębieniami w zbiorniku, rozstawiając nogi. W przeciwnym razie wybierz wyższe siedzenie.
Podwyższenia kierownicy są również niewskazane podczas jazdy w terenie. Konfiguracja dla AT jest już dobra.

#22 ·
Obniżaj podnóżki tylko wtedy, gdy kolana nie obejmują ładnie zbiornika podczas siedzenia. W moim ATAS z 2018 roku moje kolana znajdowały się tuż nad wgłębieniami w zbiorniku, rozstawiając nogi. W przeciwnym razie wybierz wyższe siedzenie.
Również podwyższenia kierownicy są niewskazane podczas jazdy w terenie. Konfiguracja dla AT jest już dobra.
Myślę więc o podnóżkach AltRider, które mają standardową wysokość i obniżoną wysokość instalacji.

Poza tym mam w drodze wysokie siedzenie Seat Concepts.

Dlaczego polecasz unikanie podwyższeń do jazdy w terenie? Ponieważ zwykle zbliżają kierownicę? A co, jeśli tylko je podniosę, ale nie zbliżę?

#23 ·
To zabawne... Mam 1,85 m wzrostu i jeżdżę moim '21 od czterech lat, dodając tylko podnóżki obrotowe i przesuwając kierownicę do przodu o około 2 mm dla wygody.

Mam gmole i tym podobne, ale to nie wpływa na mój komfort.

Jedyną rzeczą, którą może bym zrobił, to dodał podnóżki autostradowe na naprawdę długie, pożerające mile dni na dużych wycieczkach.

Nawet nie nienawidzę fabrycznego siedzenia :ROFLMAO:

#25 ·
To zabawne... Mam 1,85 m wzrostu i jeżdżę moim '21 od czterech lat, dodając tylko podnóżki obrotowe i przesuwając kierownicę do przodu o około 2 mm dla wygody.

Mam gmole i tym podobne, ale to nie wpływa na mój komfort.

Jedyną rzeczą, którą może bym zrobił, to dodał podnóżki autostradowe na naprawdę długie, pożerające kilometry dni na dużych wycieczkach.

Nawet nie nienawidzę fabrycznego siedzenia :ROFLMAO:
Tak, być może przesunę kierownicę trochę do przodu. W jakiś sposób na fabrycznym siedzeniu czuję, że moja miednica jest pochylona do przodu i po około 30 minutach odczuwam ból w dolnej części pleców. Chcę siedzenia rajdowego Seat Concepts bardziej ze względu na jego płaskość niż na dodatkowe 2 cale podwyższenia. Podejrzewam, że samo podwyższenie siedzenia może mi wystarczyć bez obniżonych podnóżków i podwyższeń kierownicy.

Głównym powodem, dla którego wybieram podnóżki AltRider, jest to, że można je zamontować na wysokości OEM lub 1/2 cala niżej. Staram się unikać podwyższeń kierownicy, o ile ergonomia będzie w porządku podczas jazdy w terenie na stojąco i na drodze na siedząco.

Słyszałem od niektórych osób, że podnóżki obrotowe są niesamowite i łagodzą wiele napięć, ponieważ stopa może się swobodniej poruszać. Nie próbowałem ich, ale czuję, że wolałbym solidną platformę do stania.

#31 ·
Na szczęście nie musiałem zbytnio kombinować z fabrycznym siedzeniem... Dziś rano bez problemu dostałem wysokie, rajdowe siedzenie Seat Concepts. Ich siedzisko jest całkiem dobre, ale wygląda na to, że zostało wykonane na zamówienie przez SC. Niezbyt podobne do Hondy w niektórych obszarach konstrukcyjnych.

#32 ·
Na szczęście nie musiałem zbytnio bawić się w fabryczne siedzenie... Dostałem wysokie, rajdowe siedzenie Seat Concepts dzisiaj rano bez problemu. Ich siedzisko jest całkiem dobre, ale wygląda na to, że jest wykonane na zamówienie przez SC. Niezbyt podobne do Hondy w niektórych obszarach konstrukcyjnych.
Tak, nie Honda i nie ma miejsca na wyciągacz bezpieczników ani klucz imbusowy :D

#33 ·
Biorąc również pod uwagę wysoką rajdową wersję Seat Concepts. 193 cm (6' 3") tutaj.
Jak ci się podoba? Pewnie jeszcze za mało czasu, żeby to porządnie przetestować?
Ewentualnie mogę zdecydować się na Corbina, ale cena + zakupy + podatek + cło jest wysoka!!

#34 ·
Biorąc pod uwagę wysoki fotel rajdowy Seat Concepts. 193 cm (6' 3") tutaj.
Jak ci się podoba? Prawdopodobnie jeszcze nie wystarczająco dużo czasu, aby go odpowiednio przetestować?
Ewentualnie mogę zdecydować się na Corbind, ale cena + zakupy + podatek + cło są drogie!!
Seat Concepts jest warte zakupu tylko dla samej ramy. Nadal odczuwam niewielką bolesność po jeździe, ale znacznie mniej bólu w dolnej części pleców, do którego odwoływałem się wcześniej.

Powodem, dla którego rama Seat Concepts jest tak dobra, jest to, że jest to siodło jednoczęściowe. Jak dla mnie, zdobycie tego jednoczęściowego siodła to najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić. Jeśli wysoki fotel rajdowy Sear Concepts nie przypadnie Ci do gustu, zanieś go do lokalnego specjalisty od siedzeń.

Nie ma znaczenia, co twierdzi ktokolwiek dla marki X, Y, Z. Nic nigdy nie będzie tak dobre, jak wykwalifikowany, lokalny konstruktor siedzeń, który wykona dla Ciebie niestandardowe siedzenie na ramie, którą dostarczysz. Świetni konstruktorzy będą mieli możliwość użycia pianek o różnej gęstości w różnych warstwach i przycięcia ich do Twoich dokładnych potrzeb. Następnie odzyskują je i zazwyczaj mają szeroki wybór opcji/tkanin pokrycia.

Krótka odpowiedź brzmi: zdobądź Seat Concepts i spróbuj. Jeśli nie sprawdzi się dokładnie dla Ciebie, zanieś go do konstruktora siedzeń, który zrobi mile (kilometry) lepiej niż jakakolwiek marka X, Y, Z z półki.

#35 ·
Przejechałem dzisiaj 130 mil na wysokim, rajdowym siedzeniu Seat Concepts. Siedzenie jest znacznie lepsze niż standardowe, dwuczęściowe siedzenie. Wybrałem ich standardową piankę i jest ona zauważalnie wygodniejsza. Ból dolnej części pleców, który opisywałem (prawdopodobnie z powodu połączenia niskiej pozycji siedzenia i bioder przesuwających się do przodu ze standardowym siedzeniem), jest znacznie zminimalizowany.

Mając w przeszłości niestandardowe siodła, myślę, że ostatecznie zaniosę siedzisko Seat Concepts do budowniczego, aby wykonał na nim niestandardową konstrukcję. Dam mu kilka tysięcy mil, żeby się do niego przyzwyczaić, ale podejrzewam, że niestandardowe będzie znacznie lepsze dla moich potrzeb.

#37 ·
Przejechałem dzisiaj 130 mil na wysokim siedzeniu rajdowym Seat Concepts. Siedzenie jest o wiele lepsze niż standardowe, 2-częściowe siedzenie. Wybrałem ich standardową piankę i jest ona zauważalnie wygodniejsza. Ból dolnej części pleców, który opisywałem (prawdopodobnie z powodu połączenia niskiej pozycji siedzącej i bioder toczących się do przodu ze standardowym siedzeniem), jest znacznie zminimalizowany.

Mając w przeszłości niestandardowe siodła, myślę, że ostatecznie zabiorę siedzisko Seat Concepts do budowniczego, aby wykonał na nim niestandardową konstrukcję. Dam mu kilka tysięcy mil, żeby się do niego przyzwyczaić, ale podejrzewam, że niestandardowe będzie znacznie lepsze dla moich potrzeb.

Myślę, że obniżenie podnóżków o 10-15 mm pomoże. Wstrzymam się również z tą modyfikacją, zanim przetnę moje siedzenie.
Mój był początkowo o wiele lepszy niż standardowy, ale zajęło około 500 mil, żeby był naprawdę wygodny.