Honda Africa Twin Forum banner
21 - 36 of 36 Posts
Witajcie wszyscy. Mam pytanie - pomimo przymrozków sezon zbliża się wielkimi krokami :) i chciałbym kupić drugi komplet kół do CRF1100, stricte pod asfalt/winkiel, i myślę o dwóch/trzech modelach - czy ktoś miał z nimi do czynienia i może wyrazić jakieś opinie? Mają kleić na suchym/mokrym i być ciche w relacji do Karoo :).
Continental ContiTrailAttack 3 lub Metzeler TOURANCE NEXT 2.
Ewentualnie rozważam również Pirelli Scorpion Trail 2 - widzę najwięcej opinii o nich od użytkowników.
O ile wyraźnie nie macie innych sugestii - mówimy tylko o opcji asfaltowej.
Dzięki z góry za wszelkie informacje. Pozdrawiam
Sugeruję przeczytanie dogłębnej recenzji opon Chaparrel (https://www.chapmoto.com/blog/motorcycle-gear-guides/adv-motorcycle-tires/)

Jeśli masz pieniądze, kup Michelin Anakee Adventure, mają najdłuższą żywotność spośród wszystkich opon, które założyłbyś na motocykl ADV. Używałem Dunlop Mission Trailmax i jeździłem po kontynencie USA, niestety bieżnik z tyłu zużył się, zanim byłem nawet w połowie jazdy. Nie sądzę, żeby Dunlopy dobrze znosiły upał, było lato i jechałem przez obszary, które przechodziły od prawie 40C do 0C, ale po Montanie było gorąco przez cały czas, 40C + przez Nevadę i Utah. Opony Pirelli Scorpion Rally STR są niesamowite, trzymają się drogi jak klej na mokrej lub suchej nawierzchni, ale mają krótką żywotność. Michelin są tak dobre, że zawsze ciągnę moją podpórkę boczną lub podnóżki po nawierzchni. Zabiorę te opony na przejażdżkę o długości ponad 5000 mil wiosną po USA, więc będzie ciekawie, jak się sprawdzą.

Na podstawie postów (na kilku forach) uważam, że drogi w zachodnich Stanach Zjednoczonych mają tendencję do szybszego zużywania opon niż średnia. Alaska jest zazwyczaj ekstremalnym przykładem.

Będąc po wschodniej stronie kontynentu, spodziewam się przejechać 20000 km na oponach Dunlop Trailmax Missions, być może więcej (wszystko na drodze).

Większość opon w dzisiejszych czasach jest lepsza niż kierowca, jeśli chodzi o przyczepność, istnieją pewne naprawdę specyficzne osobiste upodobania, jeśli chodzi o inne właściwości.

Moje doświadczenie z Michelin Road5 i Anakee Adventure jest takie, że stają się naprawdę dziwne na bokach (inny związek) na zimno, stają się również bardzo szkicowe, gdy są zużyte blisko limitu. Michelins mają również dość spiczasty profil, przez co motocykl przewraca się rozsądnie szybko, gdy opony są nowe.

Moje doświadczenie z Bridgestone jest takie, że mają tendencję do dłuższego trwania i są bardziej spójne. Obecnie wciąż mam fabryczne Bridgestone na tym AT, jeżdżąc przez śnieg i oblodzenie przez kilka ostatnich dni bez problemów. Głównym zarzutem wobec opony OEM jest przód, który czasami wydaje się trochę dziwny.

Mój osobisty wybór opony drogowej to Bridgestone A41.
Słyszałem, że opony motoz są naprawdę dobre i zapewniają świetną jazdę i długą żywotność opon

Na podstawie postów (na kilku forach) uważam, że drogi w zachodnich Stanach Zjednoczonych mają tendencję do szybszego ścierania opon niż średnia. Alaska jest skrajnym przykładem.

Będąc po wschodniej stronie kontynentu, spodziewam się przejechać 20000 km na oponach Dunlop Trailmax Missions, być może więcej (wszystko na drodze).
Szczęściarz! Gdybym mógł uzyskać taką żywotność, używałbym ich cały czas. Trailmax Missions są zbudowane jak murowane domy. Nie sądzę, żeby istniała jakakolwiek inna opona tak ciężka lub solidna.

Road a Metzeler Tourance (nie następny) przez około 15k km tył z doskonałą przyczepnością, nawet na mokrym asfalcie. Również Michelin Anakee III przez około 20k km z doskonałą przyczepnością.

Jeździłem na oponie Metzeler Tourance (nie następnej) przez około 15 tys. km z tyłu z doskonałą przyczepnością, nawet na mokrym asfalcie. Również Michelin Anakee III przez około 20 tys. km z doskonałą przyczepnością.
Witamy na forum @jose.colas

Zapraszamy do przedstawienia się w dziale Przedstawienia nowych członków forum.

Czy ktoś już testował oponę Michelin Anakee Road?

Pozdrawiam z Holandii

Założyłem Michelin Anakee Roads w sierpniu. Gładkie, doskonałe prowadzenie na drodze, lekkie piszczenie, co było zaskakujące w przypadku opony szosowej. Nie jeździłem w terenie, więc nie mogę nic o tym powiedzieć. Jak dotąd jestem z nich zadowolony.

Po przejechaniu 1500 km z oponami Anakee Road jestem również bardzo zadowolony z opon. Tylko asfalt.

21 - 36 of 36 Posts