Honda Africa Twin Forum banner

Szybka zmiana biegów OEM

42K views 28 replies 14 participants last post by  dan.cotlet  
#1 ·
Czy ktoś majstrował przy ustawieniach quickshiftera Honda OEM w menu deski rozdzielczej? Znalazłem je wczoraj po raz pierwszy, próbując ustawić zegar, hah.. Istnieją opcje 'quickshifter up' włączony/wyłączony i wartość 1,2 lub 3, a także jedna dla 'quickshifter down' włączony/wyłączony i wartości 1 2 3. Obie wartości były ustawione na 'włączony' i '2'.

Czy ktoś wie, co zmienia ta liczba?

Myślałem, że Honda QS jest tylko dla kierunku w górę? Nie próbowałem jechać w dół bez sprzęgła, czy OEM też to zrobi? Używałem OEM w BMW i po prostu wciskasz biegi w dół z całkowicie zamkniętą przepustnicą.

#2 ·
Tak, wartości dotyczą czułości obciążenia dźwigni zmiany biegów w górę/w dół. Możesz się tym pobawić, aż znajdziesz swoje preferencje.

•To akcesorium umożliwia zmianę biegów bez obsługi sprzęgła podczas zmiany biegów w górę i w dół podczas przyspieszania. (Prędkość obrotowa silnika jest większa niż 1600 obr./min przy zmianie biegów w górę lub większa niż prędkość biegu jałowego przy zmianie biegów w dół).
•Ten system nie działa podczas zmiany biegów w górę przy zamkniętej przepustnicy.
•Ten system nie działa, gdy dźwignia sprzęgła jest obsługiwana.

Jeszcze jedna rzecz... Honda miała pewne problemy z pękaniem okablowania quickshiftera w miejscu, w którym wchodzi on do quickshiftera (w/przy zalewaniu) z powodu ruchu okablowania podczas zmiany biegów. W przypadku CRF1100 z 2020 r. i nowszych quickshifter jest taki sam, ale Honda dostarcza przelotkę i zmieniła sposób prowadzenia i mocowania okablowania z quickshiftera. Zasadniczo okablowanie jest mocowane do quickshiftera za pomocą przelotki i opasek zaciskowych, aby ustabilizować okablowanie z qs i zapobiec ruchom w tym miejscu.

Zrobiłem coś podobnego u siebie, używając na razie kawałka rurki, ale odbiorę gumową przelotkę, aby zainstalować ją następnym razem, gdy będę w sklepie z narzędziami. Dla trwałości okablowania quickshiftera zalecam przestrzeganie metody montażu CRF1100 z 2020 r. i upewnienie się, że przewody wychodzące z qs nie poruszają się podczas zmiany biegów i że w pozostałej części okablowania jest wystarczający luz.

61843

61844

Załączyłem instrukcję obsługi quickshiftera oraz instrukcje instalacji CRF1000 z 2018 r. i CRF1100 z 2020 r. w celach informacyjnych.

Attachments

#5 ·
Tak, wartości dotyczą czułości obciążenia dźwigni zmiany biegów w górę/w dół. Możesz się tym pobawić, aż znajdziesz swoje preferencje.

•To akcesorium umożliwia zmianę biegów bez obsługi sprzęgła podczas zmiany biegów w górę i w dół podczas przyspieszania. (Prędkość obrotowa silnika jest większa niż 1600 obr./min przy zmianie biegu w górę lub większa niż prędkość biegu jałowego przy zmianie biegu w dół).
•Ten system nie działa podczas zmiany biegów w górę przy zamkniętej przepustnicy.
•Ten system nie działa, gdy dźwignia sprzęgła jest obsługiwana.

Jeszcze jedna rzecz... Honda miała pewne problemy z pękaniem okablowania quickshiftera w miejscu, gdzie wchodzi on do quickshiftera (w/przy zalewaniu) z powodu ruchu okablowania podczas zmiany biegów. W przypadku CRF1100 2020+ quickshifter jest taki sam, ale Honda dostarcza przelotkę i zmieniła sposób prowadzenia i mocowania okablowania z quickshiftera. Zasadniczo okablowanie jest mocowane do quickshiftera za pomocą przelotki i opasek zaciskowych, aby ustabilizować okablowanie z qs i zapobiec ruchom w tym miejscu.

Zrobiłem coś podobnego u siebie, używając na razie kawałka rurki, ale odbiorę gumową przelotkę, aby zainstalować ją następnym razem, gdy będę w sklepie z narzędziami. Dla trwałości okablowania quickshiftera polecam stosowanie metody montażu CRF1100 2020+ i po prostu upewnienie się, że przewody wychodzące z qs nie poruszają się podczas zmiany biegów i że jest wystarczający luz w pozostałym okablowaniu.

View attachment 61843

View attachment 61844

Załączyłem instrukcję obsługi quickshiftera oraz instrukcje instalacji CRF1000 z 2018 i CRF1100 z 2020 dla odniesienia.
Witaj,

gdy mówisz, że wersja 2022 jest taka sama, czy masz na myśli to, że mógłbym tego użyć w moim AT z 2020 roku?

Mam numer części 08U70-MKK-D01, który Honda twierdzi, że jest dla modeli 2018-2022. A następnie 08U70-MLG-E00 dla modeli 2022+.

Z jakiegoś powodu mogę znaleźć 08U70-MLG-E00 za połowę ceny wcześniejszego, więc chciałem tylko sprawdzić, czy to ten, do którego się odnosisz.

#16 ·
Tak, działa na 18 - 22, wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami inicjalizacji i konfiguracji dla danego roku.
Czy są jakieś aktualizacje, czy ten model działa w twoim atasie z 2018 roku?
Jestem również zainteresowany zakupem tego modelu do mojego atasu z 2018 roku. Ale w opisie jest napisane, że jest przeznaczony do modeli crf1100
Image

#13 ·
Dostałem nowszy 08U70-MLG-E00 z webbike dla crf1100l atas 2020, zainstalowałem, zmostkowałem żółto-zielony, poszedłem do serwisu, zainicjalizowałem, otrzymałem błąd Inicjalizacja nie powiodła się :-( Próbowałem wielokrotnie... Więc niekompatybilny? Jakieś pomysły? Edycja: Uruchomienie motocykla po rozpoczęciu inicjalizacji pomogło. Mam nadzieję, że to tylko słaby akumulator (~12 V), spróbuję ponownie zainicjalizować po naładowaniu.
Mam 2020 - Postępuj zgodnie z instrukcjami w tym filmie:
- Pominąłem jeden krok i również otrzymałem komunikat o niepowodzeniu inicjalizacji i byłem zaniepokojony. Musisz ustawić czułość w menu funkcji, wtedy zadziała, prawdopodobnie rozwiązałeś to lata temu! :) Właśnie zrobiłem swój

#14 ·
Czy ktoś majstrował przy quickshifterze Honda OEM?

W ramach dochodzenia w sprawie crf1000-1100 qs chciałbym wiedzieć, czy jest on wewnątrz mikroprzełącznika (lub czujnika tensometrycznego).
Czy jest na 5 woltach ze złącza, a wyjście czujnika jest wysokie przy zmianie biegu w górę (5 woltów, 4,5 wolta?)
i niskie przy zmianie biegu w dół (0,5 wolta lub 0 woltów?) i w stanie nieużywanym 2,5 wolta?
I ile nacisku na pedał, aby go przełączyć (5 kg / 10 kg lub ?? kg)?

dzięki W

Attachments

#15 ·
W ramach dochodzenia w sprawie crf1000-1100 qs chciałbym wiedzieć, czy znajduje się on wewnątrz mikroprzełącznika (lub czujnika tensometrycznego). Czy jest on na 5 woltach ze złącza, a wyjście czujnika jest wysokie przy zmianie na wyższy bieg (5 woltów, 4,5 wolta?) i niskie przy zmianie na niższy bieg (0,5 wolta lub 0 woltów?) i w stanie nieużywanym 2,5 wolta? I ile nacisku na pedał potrzeba, aby go przełączyć (5 kg / 10 kg lub ?? kg)? Dzięki W

#17 · (Edited)
@ cordona crf1000 pasuje do tego samego modelu qs co dla quickshiftera crf1100 (sku430)

1 krok dalej w moich badaniach. Oryginalny quickshifter Hoda jest produkowany przez nippon-seiki

Pytanie brzmi dalej, czy jest to wyjście czujnika analogowego, czy modulacja szerokości impulsu (pwm)

Do pwm potrzebujesz woltomierza z funkcją pwm lub oscyloskopu, aby go przeanalizować

To samo pytanie, siła potrzebna do uzyskania reakcji z qs jest mniejsza niż 400 niutonów
jak podejrzewano między 100N a 180N?

Zobacz zdjęcia proszę

Attachments

#19 ·
Cześć.
Kupiłem również wersję 08U70-MLG-E00 z webike.
Znalazłem instrukcję obsługi online, postępowałem zgodnie z instrukcją i działa jak ulał. Uwielbiam to przy zmianie biegów w górę, kiedy strzela :D
Oto zdjęcie po instalacji i dokument, którego będziesz potrzebować.
Kupiłem również złącze SCS, działa jak ulał, linki do qs i scs:
Honda Quickshifter
KITACOService Connector

Image

Attachments

#21 ·
@D___e__a_n : 2 opinie na temat Twojego QS:Zamontowałem śrubę przez górną dźwignię w inny sposób. Ze względów estetycznych. Założyłem również gumowy zacisk, mocując oryginalną wiązkę motocykla bliżej silnika. Również w górnej części znajduje się rodzaj kanału utworzonego przez silnik i czarną plastikową osłonę. Umieściłem wiązkę w tym kanale. Kabel QS jest rozluźniony, nie ociera się o wiązkę motocykla i działa pięknie.
Image

#26 ·
Zainstalowałem wczoraj oem qs, łatwa instalacja i konfiguracja/inicjalizacja. Czułość 2-2, jeździłem dzisiaj i wydaje się działać dobrze w większości. 2-5 w górę i w dół idzie bardzo płynnie, w dół 2-1 obroty trochę rosną, ale poza tym płynna praca.

Do góry 1-2 jest jednak bardzo, bardzo nieporęczne, prawie tak, jakby qs nic nie robił i po prostu wbijał się na 2. bieg.
Czy to "normalne" i po prostu trzeba się przyzwyczaić??