Honda Africa Twin Forum banner

Uwolnienie potencjału silnika dzięki Rapid Bike, Woolich Racing itp.

1 reading
13K views 29 replies 7 participants last post by  Beraldo Maringá  
#1 ·
Mam wrażenie, że jestem w mniejszości w tej kwestii. Jeździłem już na wspaniale zestrojonych motocyklach. To radość móc powoli prowadzić swój motocykl, jak pełzanie. Pomaga to na parkingach, na szlaku, na skrzyżowaniach, podczas ruszania itp. Tak, można w pewnym stopniu skompensować to sprzęgłem, ale preferowany jest płynny silnik na starcie. Jeśli nie wiesz, o czym mówię, być może nigdy nie doświadczyłeś takiego motocykla. Pamiętasz, jak działały niektóre motocykle z gaźnikiem? Nawet niektóre z wczesnych z wtryskiem paliwa. To normy emisji spalin EPA i Euro zrujnowały wspaniałą maszynę.

Wiem, co niektórzy z was mówią. Po prostu z tym żyj. Nie jest źle w porównaniu do niektórych. Bądź lepszy w obsłudze sprzęgła. No i?

Zatem istnieją inne sposoby na obejście problemu. Jednym z nich jest moduł Rapid Bike, innym log box Woolich Racing i czujnik O2. Czy ty lub twoi znajomi używaliście tych produktów lub innych zaprojektowanych w celu poprawy zasilania motocykla paliwem? Jakie były twoje/ich wyniki? Ile czasu i pieniędzy to zajęło?

Chciałbym usłyszeć od ciebie o sposobach, które odkryłeś, aby poprawić zasilanie paliwem w swoim 1100. Dzięki za podzielenie się!!!

#2 ·
Spędziłem miesiące próbując opracować mapy za pomocą systemu rapidbike evo i poddałem się. Teraz myślę, że wszelkie ulepszenia były urojone. Rapidbike przyznał mi nawet, że ich system nie działa dobrze przy niskich obrotach i małym obciążeniu (coś związanego z czujnikiem O2, jak sądzę, powiedzieli). Rozważałem system Woolwich, ale jak widać z innego wątku, nagle mój motocykl zaczął dobrze czuć się na dole. Trwało to około 700 mil, ale teraz powróciło do normalnego złego stanu (jak opisano powyżej). Więc może ponownie rozważę pomysł Woolwich, zwłaszcza że mój ubezpieczyciel mówi, że byłoby w porządku.
Mike

#3 ·
Spędziłem miesiące próbując opracować mapy za pomocą systemu rapidbike evo i poddałem się. Teraz myślę, że wszelkie ulepszenia były urojone. Rapidbike przyznał mi nawet, że ich system nie działa dobrze przy niskich obrotach i niskich obciążeniach (coś związanego z czujnikiem O2, jak sądzę, powiedzieli).
Rozważałem system Woolwich, ale jak widać z innego wątku, nagle mój motocykl zaczął dobrze czuć się na dole. Trwało to około 700 mil, ale teraz powróciło do normalnego, słabego stanu (jak opisujesz powyżej). Więc być może ponownie rozważę pomysł Woolwich, zwłaszcza że mój ubezpieczyciel mówi, że byłoby w porządku.
Mike
Przykro mi słyszeć, że poprawki, które widziałeś, trwały tylko 700 mil. Zastanawiam się dlaczego. Myślę, że RB dokonałoby większości swoich ulepszeń w zakresie niskich obrotów. Może trzeba będzie porozmawiać z tunerem, aby zrozumieć Twój problem.

#9 ·
A tak przy okazji Mike, ile czasu zajęła Ci instalacja? Bardzo doceniam Twoją opinię! Pozdrawiam, Daniel
Przepraszam WW - nie sądzę, żeby mój czas instalacji był dla Ciebie przydatny. Myślę, że robiłem to przez 2 lub 3 dni (jestem bardzo powolny), ale kompetentny mechanik powinien być w stanie zrobić to w 3 lub 4 godziny.
Jeszcze jedna kwestia, która moim zdaniem może być ważna. Cała wiedza RapidBike (i Powercommander też) koncentruje się na uzyskaniu większej wydajności z motocykla. Można to zobaczyć, patrząc na całą reklamę i instrukcje obsługi. I jestem pewien, że ich sprzęt działa świetnie dla ludzi, którzy chcą uzyskać maksimum z dni na torze itp.
Jestem jednak również pewien, że wielu kierowców naciskało na te firmy, aby rozwiązały tylko problem, który Ciebie i mnie dotyczy (szarpanie i wahania przy niskich obrotach). I musi to trwać od 10 lat lub dłużej. Martwi mnie więc to, że żadna z tych firm nie rozwiązała tego w sposób niezawodny. Oczywiście mówię głównie o własnych doświadczeniach i może być wielu, wielu kierowców, dla których to zadziałało. (U mnie zadziałało z powercommanderem w 2009 roku w Kawasaki Versys).
Mike

#12 ·
Właśnie otrzymałem wycenę od EDR Performance za jednostkę RB EVO, instalację, filtr powietrza DNA/instalację, strojenie na hamowni i płyty blokujące wtrysk powietrza (myślę, że odnosi się to do systemu wtrysku powietrza PAIR wymaganego przez EPA). Strojenie na hamowni 425 $, EVO/instalacja (3,5 godziny)/płyty blokujące 1160 $, filtry powietrza/instalacja 320 $. Prawdopodobnie pominę strojenie na hamowni i filtry powietrza. Jakieś sugestie/opinie z Twojego doświadczenia?

#13 ·
Uruchomiłbym Rapid Bike Evo i pozwolił mu przez chwilę przeprowadzać automatyczne dostrajanie adaptacyjne. Nie wiem, co zrobiłeś ze swoim motocyklem, ale w oprogramowaniu RB jest kilka map bazowych dla CRF1100, jedna dla standardowego i jedna dla pełnego wydechu. Chociaż standardowy wąskopasmowy czujnik O2 nie jest tak precyzyjny ani tak szybki w dokonywaniu regulacji jak spawany szerokopasmowy czujnik O2 My Tuning, uważam, że jest w porządku dla większości zastosowań ulicznych, biorąc pod uwagę dodatkowe koszty.

Ogólnie rzecz biorąc, jestem zadowolony z konfiguracji Rapid Bike w moim 18 ATAS wraz z usunięciem PAIR i blokadą. Filtry możesz zrobić później, nie sądzę, żeby to było krytyczne, a adaptacja automatyczna dostosuje się do wszelkich zmian.

#14 ·
Uruchomiłbym Rapid Bike Evo i pozwolił mu przez jakiś czas wykonywać automatyczne strojenie adaptacyjne. Nie wiem, co zrobiłeś ze swoim motocyklem, ale w oprogramowaniu RB jest kilka map bazowych dla CRF1100, jedna dla standardu i jedna dla pełnego wydechu. Chociaż standardowy wąskopasmowy czujnik O2 nie jest tak precyzyjny ani tak szybki w dokonywaniu regulacji jak czujnik O2 szerokopasmowy do wspawania My Tuning, uważam, że jest w porządku w przypadku większości zastosowań ulicznych, biorąc pod uwagę dodatkowe koszty.

Ogólnie rzecz biorąc, jestem zadowolony z konfiguracji Rapid Bike w moim 18 ATAS wraz z usunięciem PAIR i blokadą. Filtry możesz zrobić później, nie sądzę, żeby to było krytyczne, a adaptacja automatyczna dostosuje się do wszelkich zmian.
Cześć. Bardzo dziękuję za odpowiedź!!!

Czy mówisz, że nie uważasz, że warto ponosić dodatkowe koszty strojenia na hamowni?

Tuner twierdzi, że EVO nie wprowadzi żadnych zmian w zasilaniu poniżej 2500 obr./min. Powiedział, że używa fabrycznych wąskopasmowych czujników o2 do mikroregulacji mapowania. Zatem, jeśli niestandardowe strojenie na hamowni jest jedynym lekarstwem na problemy z zasilaniem poniżej 2500 obr./min, pójdę tą drogą. Po prostu nie rozumiem, jaki jest sens EVO w tym scenariuszu. Jeśli ma wykonać niestandardowe strojenie od biegu jałowego do odcięcia, to jaki jest sens EVO?

#18 ·
Być może po prostu jestem zdezorientowany. Czy facet z hamowni zamierza ponownie wgrać oprogramowanie ECU, czy też stworzyć mapę dla RB?

Chciałbym, żeby ktoś taki jak Vortex/GET/AiM po prostu stworzył nowy ECU z kilkoma mapami do wyboru w zależności od modyfikacji. Właśnie zamówiłem AiM dla mojego 450 z przełącznikiem 2 map dla kierownicy. Żaden kontroler piggy-back nie wydaje się lepszym rozwiązaniem.
Nie martw się. Ja też jestem zdezorientowany, a tuner ma już dość odpowiadania na moje pytania!

Zatem moje opcje to wgranie mapy bazowej, która "dobrze działa" dla niego, lub zlecenie mu strojenia na hamowni. Obie opcje obejmują instalację RB EVO. Nie rozumiem tylko, jaki jest sens modułu EVO, jeśli wykonuje on strojenie na zamówienie? EVO ma funkcję automatycznego strojenia, która automatycznie wprowadza drobne poprawki w oparciu o styl jazdy i warunki pogodowe podczas pierwszych 100 mil. EVO nie jest w stanie wprowadzać zmian poniżej 2500 obr./min. Ale ten tuner, na swojej hamowni, może remapować motocykl od biegu jałowego do czerwonego pola. Nie jestem pewien, czy mapa bazowa, którą może wgrać bez strojenia, rozwiąże problem szarpania, którego doświadczam przy niskich obrotach (od 1100 do 2500, szacuję). To duże pytanie, na które nie otrzymałem odpowiedzi. Zatem, czy zlecić mu strojenie motocykla na hamowni, to duże pytanie (kosztuje to 425 dolarów - trzeba doliczyć moduł i koszt instalacji), czy też mapa bazowa i funkcja automatycznego strojenia wystarczą. Samo EVO i instalacja kosztują 1120 dolarów, więc kolejne 425 dolarów, jeśli uznam, że potrzebuję mapy na zamówienie.

Wszyscy tunerzy lub osoby z doświadczeniem z tunerem paliwa EVO, zapraszam do podzielenia się swoimi doświadczeniami/perspektywą, aby to wyjaśnić.

Na zdrowie!

#21 ·
Woolich byłaby moją preferowaną opcją, gdyby była dostępna dla mojego motocykla w tamtym czasie, ponieważ otwiera więcej opcji strojenia w ecu. Ponieważ nie każdy warsztat używa lub chce używać każdej marki zestawu do strojenia/flashowania, jeśli nie masz warsztatu, który używa ich konfiguracji, to wgrywasz mapę z Woolich lub wspawasz króciec dla szerokopasmowego czujnika O2 i opracowujesz własną mapę z autotuningiem podczas jazdy, więc trochę więcej pracy po stronie użytkownika końcowego.

#24 ·
Nie ma problemu, chętnie pomogę. Konfiguracja Rapid Bike My Tuning jest opcją dla modułu RB, która dodaje szerokopasmowy czujnik O2 w celu poprawy funkcji automatycznego dostrajania adaptacyjnego, ponieważ czujnik szerokopasmowy jest znacznie dokładniejszy i pozwala na szybsze korekty. Musisz wywiercić i wspawać gwintowany króciec w rurze wydechowej dla dodatkowego szerokopasmowego czujnika O2. Nie uznałem tego za konieczne w przypadku motocykli ulicznych lub ADV, takich jak AT. Niektóre motocykle sportowe, torowe lub wyścigowe, na pewno.

MIL to wskaźnik usterki, kontrolka silnika itp.

Po prostu ogólne odczucie przy otwieraniu przepustnicy i przy włączaniu/wyłączaniu przepustnicy, brak strzelania przy hamowaniu, koniec z gaśnięciem lub dławieniem - chociaż było to bardziej prawdopodobne z powodu wymiany wtryskiwaczy, które nie były najlepsze z powodu problemów z łuszczeniem się zbiornika paliwa - które wymieniłem na serwisowane/czyszczone i przetestowane wtryskiwacze. Pełna mapa wydechu Termignoni, od której zacząłem dla mojego pełnego systemu Leo Vince, była zdecydowanie w niektórych miejscach nieco bogata, a automatyczne dostrajanie adaptacyjne usuwało trochę paliwa w niektórych obszarach, a w innych dodawało, zgodnie z oczekiwaniami. Głównie nie mam żadnych realnych obaw dotyczących tankowania w tej chwili, co jest miłe.

Rapid Bike USA jest również responsywne na zapytania e-mailowe dla użytkowników RB i może zdalnie połączyć się z Twoim komputerem i oprogramowaniem RB, aby sprawdzić ustawienia i w razie potrzeby wprowadzić poprawki.

Żadnych problemów z samym zablokowaniem węża na zaworze PAIR, cokolwiek działa. (y)

#25 ·
Albo jeszcze bardziej plug and play dla 1000 (miejmy nadzieję, że wkrótce dla 1100) UpMap

#26 ·
Jestem zaskoczony, czytając, że RB nie próbuje automatycznie dostroić poniżej 2500 obr./min. Jeśli to prawda, to fabryka RB we Włoszech zmarnowała mi mnóstwo czasu, pomagając mi budować mapy dokładnie w tym zakresie obrotów. Również Wheelwatcher, jeśli przyjrzysz się tym zdjęciom map, zauważysz, że nie zaczynają dodawać paliwa, dopóki nie otworzysz przepustnicy na co najmniej 5%. To powyżej poziomu, na którym ty i ja chcemy wyleczyć wahania i skoki. Są rzeczy, które możesz zrobić, aby spróbować to naprawić (na przykład ustawiłem pierwsze kilka kolumn na różnicę zaledwie 1%, a wczesne wiersze na różnice zaledwie 200 obr./min. Możesz również ustawić parametr, który uśrednia dane wejściowe między ustawionymi kolumnami. Na przykład na standardowej mapie przy 2500 obr./min, jeśli trzymałeś przepustnicę otwartą na 2,5%, EVO wprowadziłby 3,5% dodatkowego paliwa (będąc w połowie drogi między wartościami zero i 5%). To wszystko oczywiście teoretycznie, ponieważ nie zrobiło to dla mnie żadnej realnej różnicy, mimo że w tamtym czasie wyobrażałem sobie, że tak. Nawiasem mówiąc, ta rzekoma standardowa mapa RB Evo w niczym nie przypomina tej, którą pobrałem... i nie mogę uwierzyć, że włożenie całego tego dodatkowego paliwa, nawet przy dość otwartej przepustnicy, poprawi sytuację.

#27 ·
W oprogramowaniu RB po połączeniu z motocyklem, na karcie/ekranie auto adaptacji znajduje się suwak do ustawiania minimalnej korekcji startowej dla automatycznego dostrajania adaptacyjnego, u mnie korekcja startowa jest ustawiona na 2600 obr./min, podczas gdy korekty zaczynają się od 2400 obr./min zgodnie z mapą auto adaptacyjną. Niektóre motocykle i marki mają wyższy punkt startowy obrotów, np. 3600 obr./min, aby zapobiec uruchomieniu MIL.

Jak mówiłem, pojeździłbym na nim i przejechał kilka kilometrów z dowolną mapą, którą poleca tuner, aby zobaczyć, jak się czujesz. Żadne dwa motocykle nie są takie same ani w dokładnie takim samym stanie strojenia, więc wyniki mogą się różnić i będą się różnić. Możesz wrócić do tunera lub RB z pytaniami lub komentarzami na temat zasilania paliwem i jeśli uważasz, że wymaga to pracy, zdecyduj, w którym kierunku pójść od tego momentu.